Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regrutuju umrlu bebu

KRAGUJEVAC - Vojni odsek u Kragujevcu pozvao je Nenada Stanišića, sina poznate kragujevačke karate sudije Biljane Stanišić, koji je posle samo tri meseca života preminuo septembra 1992. godine da se upiše u vojnu evidenciju.

Preminuli Nenad, koji nije doživeo ni da puzi, a kamoli da prohoda i poraste „do puške“, pod pretnjom prinudnog privođenja zbog izbegavanja vojne obaveze i krivične odgovornosti, pozvan je da se javi 7. aprila nadležnom i savesnom činovniku od 10 do >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 13 sati!

Biljanu Stanišić veoma je uznemirio poziv za regrutaciju njenog davno preminulog sina.

- Primila sam poziv od poštara i prvo pomislila da je greška. U karate klubu postoji Nenad Stanišić, vrstan sportista. Pogledam bolje, vidim da je poziv uputio Vojni odsek, ali za moje dete koje je preminulo još 1992. godine! - priča Stanišićeva.

Ona je 24. juna 1992. godila rodila blizance. Jedna od beba je umrla posle samo četiri sata, druga posle tri meseca.

- Nenad je posle porođaja bio u inkubatoru, sve je bilo u redu i ja sam sa sa njim izašla iz porodilišta. Imao je kilicu i u septembru iste godine je operisan. Sve je bilo u redu, Nenad se posle operacije probudio, ali se posle zamene infuzije nešto iskomplikovalo i on je umro - kaže Biljana. Biljana ima još četvoro dece - ćerke Marinu, Nenu i Sonju, koja je vrhunski karatista, i sina Vuka.

-     Sve ove godine u meni su bolne uspomene na blizance koje sam nosila i rodila, a koji su umrli. Ne znam da li je trebalo da i Vojni odsek obavestim te 1992. godine da je Nenad umro! Ne razumem da li je reč samo o nenamernoj grešci, javašluku ili nečem drugom - pita se Biljana.

Ona ističe da je ne bi čudilo ni da posle svega što je doživela nekom padne na pamet da njenom umrlom sinu pošalje i poziv za upis u školu, glasanje ili kakav referendum. Biljana se nada da nikom neće pasti na pamet da joj eventualno pošalje vojnu policiju.

Nenad Stanišić je sahranjen na groblju u Divostinu, a majka se nikad nije pomirila sa gubitkom.

- Ne razumem kako je došlo do ovakve strašne greške. Dete je umrlo u porodilištu, sve je uredno zavedeno i to jednostavno ne može da se prikrije - ogorčena je Biljana na one čiji je posao da bar znaju ko je živ, a ko nije.

Kakav jadan komentar da se posalje. Uznemiravaju ljude zato sto nerade svoj posao kako treba. Ovoj jadnoj majci otvaraju ranu na srcu koja joj nikad i onako nebi zarasla ali pojedini bolesni birokratski sluzbenici stavljaju so na tu ranu. Ima jos mnogo nepravilnosti i prema deci koja su u inostranstvu koja su se redovno javljala i svoje obaveze ispunjavale pa cekaju po dve ili tri godine napismeno da su svoju obavezu ispunili ali zbog birokratije nekok malog cinovnika koji se umislio da je neko i nesto neresavaju se slucajevi i predmeti, jer cekaju plavi koverat pa onda to ekspresno da zavrse i napisu. Bruka i sramota. Pogledajte sta se radi po Parlamentu, pogledajte sta se radi kod izdavanja Pasosa i Licnih Karti pa ce Vam biti sve jasno gde smo i sta smo a hteli bi u Evropu. Gospodjo gore glavu ovo je Srbija.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.