Bolesnici bez  hrane

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesnici bez hrane

POŽAREVAC - Od sutra u bolničkoj kuhinji u Požarevcu, koja je smeštena u podrumskim prostorijama, više se neće pripremati hrana jer bi svako dalje čekanje u vreme kada su visoke temperature predstavljalo opasnost za bolesnike. Radije ću pacijentima davati suvu hranu i keks nego da rizikujem da izbije epidemija - kaže direktor ZC u Požarevcu Miodrag Ilić i dodaje da je sada nepoznato kako će se dalje hraniti bolesnici.

Ilić kaže da se na ovo odlučio iz higijenskih i epidemioloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razloga jer je reč o dotrajalom i visokorizičnom prostoru.

- Na neodgovarajuće uslove u kuhinji, koja zahvata površinu od sedamdesetak kvadrata i kroz koju ide fekalna kanalizacija i druge instalacije i gde je oprema stara preko 30 godina, više puta ukazivala mi je inspekcija Ministarstva zdravlja i Sanitarna inspekcija i ti ljudi često su nam i kroz prste progledali i nisu je zatvorili. Sada je ona u takvom stanju, više od decenije nije krečena, sa zidova otpadaju keramičke pločice, a sa tavanice boja i malter, da više nije za korišćenje. Ne znam gde će se pripremati hrana za pacijente dok u funkciju ne bude stavljena novosagrađena kuhinja - ističe direktor Ilić.

U Požarevcu je još 1998. godine mešovitim kapitalom počela gradnja nove moderne kuhinje. Zdravstveni centar dao je plac, a privatnik je sagradio objekat. Ugovorom je regulisano da 300 kvadrata nove kuhinje pripadne bolnici, odnosno Ministarstvu zdravlja Srbije. Iako je zgrada bila spremna za početak rada još u avgustu prošle godine, do danas nije stavljena u funkciju.

- Problem je aneks ugovora koji treba da se sklopi sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RZZO) zbog promene modela jer sada se ti poslovi ustupaju privatniku i on treba da preuzme i naših četrdesetak radnika koji su radili u staroj bolničkoj kuhinji. Do sada smo se Fondu obraćali više puta, ali ništa još nije stiglo - naglašava direktor ZC Miodrag Ilić.

Slaviša Nikolić, koji je finansirao izgradnju nove bolničke kuhinje, kaže da je on spreman, ako mu se to poveri, da od subote preuzme ishranu bolesnika. Za sada se još ne zna kolika će biti cena za tri obroka za bolesnike, ali se veruje da neće premašiti 300 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.