Boko haram: Nema primirja, otete devojčice udate

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boko haram: Nema primirja, otete devojčice udate

Lider nigerijske islamističke grupe Boko haram Abubakar Šekau negirao je da je pristao na prekid vatre sa vladom, i rekao da je svaka od više od 200 otetih devojčica prevedena u islam i udata.

U novom video-snimku, objavljenom kasno sinoć, Šekau je razvejao nade o razmeni zarobljenika odnosno oslobađanju devojčica školskog uzrasta, javlja agencija AP, a prenosi Beta.

"Pitanje devojčica je davno zaboravljeno jer sam ih još odavno udao. U ovom ratu nema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povratka", rekao je Šekau smejući se, u videu koji je dostavljen agenciji AP, na isti način kao i prethodni.

Šef generalštaba Vojske Nigerije, maršal Aleks Badeh objavio je 17. oktobra da je Boko haram pristao da odmah bude uspostavljen prekid vatre, kojim bi bilo okončano petogodišnje pobunjeništvo u kojem su poginule hiljade ljudi, a stotine hiljada su bile primorane da napuste svoje domove na severoistoku Nigerije.

Napadi i otmice su, međutim, i ove sedmice nastavljeni. Ekstremisti su osvojili Mubi, grad od više od 200.000 ljudi. Borbe su juče nastavljene i u Vimtinu, obližnjem selu u kojem je rođen Badeh.

Šekau je u avgustu objavio da Boko haram želi da uspostavi islamski kalifat na severu Nigerije, a stanovnici koji su uspeli da pobegnu iz tog područja rekli su da je stotine ljudi uhapšeno jer nije ispunjavalo ekstremističku verziju strogog šerijatskog zaskonika u nekoliko sela i gradova koji su pod njihovom kontrolom.

Boko haram je u aprilu oteo 276 školskih devojčica iz udaljenog severoistočnog grada Čiboka, što je pokrenulo međunarodnu kampanju za njihovo oslobođenje i kritiku nigerijske vlade jer nije brzo reagovala da ih oslobodi.

Nekoliko desetina devojčica uspelo je da pobegne u prvim danima posle otmice, ali je i dalje 219 ostalo u zarobljeništvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Boko Haram: Nema pregovora s vladom

Izvor: VOA, 01.Nov.2014

Na novom snimku nigerijske islamističke ekstremističke grupe, osoba koja se predstavila kao Abubakar Šekau tvrdi da su devojke otete iz sela Čibok pre šest meseci pruimile islam i udale se....Čovek koji tvrdi da je lider Boko Harama izjavio je da su devojke - njih više od 200 - koje je ta nigerijska...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.