Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bojim se da neće biti uhapšeni"

Sarajevo -- Bivši zamenik glavnog tužioca Tribunala Grejem Bluit plaši se da Karadžić i Mladić nikada neće biti uhapšeni.

"Vreme čini svoje. Tribunal, naročito Tužilaštvo, imaju sve manje potencijala i bojim se da njih dvojica nikada neće biti uhapšeni. Voleo bih da me realnost demantuje", izjavio je Bluit za Dnevni avaz.

Upitan da li je upoznat s detaljima eventualnih dogovora glavne tužiteljke Karle del Ponte s Beogradom o skrivanju tajnih dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Srbije u procesu tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, Bluit je rekao da o tome ne zna ništa, ali da ga, "znajući njen metod rada, ne bi iznenadilo da je napravila dilove kakve joj sada pripisuju".

On je rekao da je "posle serije nesporazuma i sukoba" s Karlom del Ponte 2004. napustio kancelariju Tužilaštva. Bluit je rekao da je Karla del Ponte imala viziju kako voditi proces protiv Slobodana Miloševića i drugih i da je on u to vreme "imao snažnih rezervi u vezi s tim".

"U glavnim gradovima mnogih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i kancelariji generalnog sekretara UN jasno sam rekao kako bi bila loša odluka da Karli del Ponte bude produžen mandat. Ona je to, naravno, saznala i ja sam na kraju napustio Kancelariju Tužilaštva", rekao je Bluit.

On tvrdi da je Karla del Ponte uvek "radila po svome" i da "mnogi članovi njenog tima nisu imali uvida u to šta ona radi ni u Srbiji ni u Hrvatskoj". "Znao sam da pokušava da sklopi dil s Beogradom o Miloševiću, ali detalje nisam znao", tvrdi Bluit.

"U celini, Tribunal je postigao velike uspehe i ne može se poreći da je Karla del Ponte uradila dobar posao. Politizacija kojoj je podlegla samo je epizoda u radu suda. Presude su donosile sudije na osnovu dokaza koji su im predočeni. Karla del Ponte je u jednom trenutku postala deo problema, a ne deo rešenja. Mogli smo bolje proći da smo imali drugog tužioca", izjavio je Bluit.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.