Bojić: Imovina SPC u Crnoj Gori nikada nije bila državna

Izvor: B92, 11.Avg.2019, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojić: Imovina SPC u Crnoj Gori nikada nije bila državna

Podgorički advokat Vladan Bojić ocenio je da je poslednji korak u zaokruženju crnogorskog identiteta ''preknjižba'' imovine Srpske pravoslavne crkve.

To jest njene Mitropolije crnogorsko-primorske, uz garancije vlasti da će sve ostati isto samo će imovina biti državna.

On je to rekao u intervjuu za list "Politika" od ponedeljka dodajući da su "glupost'' tvrdnje crnogorske vlasti da je nelegalnim odlukama Podgoričke skupšine omogućeno nezakonito i nekanonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukidanje autokefalnosti crnogorske crkve.

Kako kaže, neodrživ je i stav da je formiranje države Crne Gore posle referenduma 2006. godine došlo do nove realnosti i da SPC i njene četiri eparhije treba zakonom svetovnih vlasti preformulisati u CPC, po aršinu "država jednako crkva".

"To je veoma neuko i veoma brutalno mešanje države u kanonsko pravo. Poduhvat počinje preknjižbom imovine SPC na sržavu, a zna se cilj - zaokruženje domovinskog novocrnogorskog identiteta", rekao je Bojić.

Bojić ističe da vlasti Crne Gore nisu u tome same i da se služe kao "prelivni bazen" za takvu tvorbu na KiM.

"Treba preventivno pravno delovati, a nikako reaktivno. Namere su krajnje opasne, a dalekosežnost zla neslućena", zaključio je on.

Govoreći o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi on kaže da je ta ideja začeta 1993. godine upisom crnogorske pravoslavne crkve u registar policijske postaje Cetinje.

"Ta udruga skupljena zbrda zdola, od raščinjenika i anatemisanika poprimila je 2000. razmere koju vlast smešta u narativ raskola i konkurencije u pravoslavlju. Pominjanje raskola u pravoslavlju Crne Gore je prava laž, a konkurencije između jedine kanonske crkve i udruge anatemisanih druga je laž", rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima "smokvin list" za skrivanje pravog cilja je pozivanje pred javnošću na prevaziđeni Zakon o pravnom položaju verskih zajednica, jer, kako kaže, tu svrha nije u zakonu već u "preknjižbi imovine Srpske crkve u novocrnogorsku".

Bojić inače objašnjava da je "preknjižba" institut nepoznat savremenom pravu.

"Bez naknade, bez presude, au cilju stvaranja crnogorskog domovinskog identiteta, za koji je SPC remetilački činilac. Po članu 1 Ustava, SPC je jedna, nedeljiva i autokefalna. Krucijalan je tu i član 14 crnogorskog Ustava koji kaže da su verske zajednice odvojene od države", zaključio je Bojić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bojić: "Preknjižba" imovine Srpske pravoslavne crkve poslednji korak u zaokruženju crnogorskog identiteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2019, 08:27

Podgorički advokat Vladan Bojić ocenio je da je poslednji korak u zaokruženju crnogorskog identiteta "preknjižba" imovine Srpske pravoslavne crkve, to jest njene Mitropolije crnogorsko-primorske, uz garancije vlasti da će sve ostati isto samo će imovina biti državna...On je to rekao u intervjuu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.