Boje, mirisi i ukusi Šri Lanke

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boje, mirisi i ukusi Šri Lanke

Šri Lanka ima „ono nešto“, ono što se ne može samo rečima opisati i nešto što mora da se vidi i doživi. Pod jedan, na relativno malom prostoru, obilje različitosti i šarenila.

Tropska klima sa puno padavina, ali i sunca, učinila je ovo ostrvo, prepuno divnog zelenila na kome se osećate kao da ste sve vreme u jednoj velikoj botaničkoj bašti čije mirise i boje osećate i u njihovom intezitetu uživate, apsolutno posebnim. Teško je zapravo na nekom drugom mestu  >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << videti toliko raznog žbunja i drveća sa cvetovima ili plodovima svih mogućih boja. Ili u jezerima, ljubičasti vodeni ljiljan. Upravo zbog toga što ga retko gde ima ovde je nacionalni cvet i obeležje Šri Lanke.

Šri Lanka je i izobilje vode. Reke, jezera i vestački rezervoari od kojih mnogi datiraju još iz vremena pre nove ere kao da su na svakom koraku. Da bi imali vodu u sušnim periodima, ljudi na ovim prostorima su još od davnina kopali kanale i gradili velike kamene bazene. Mnogi od njih su danas turistička atrakcija, kako zbog lepote tako i zbog saznanja kakva stručnost je bila potrebna da bi se sve to napravilo.

Priča o budizmu i veliki broj budističkih hramova je važan deo putovanja na kome se upoznaje ova zemlja. Šri Lanka je zemlja najstarije budističke tradicije koja se i do danas  održala kao institucionalna religija pod zaštitom države. Sveta relikvija Budinog zuba, ali i mnoge druge, danas su mesta poštovanja i hodočašća velike budističke zajednice iz zemlje i iz celog sveta.

Ostaci nekadašnjih prestonica  su svakako najinteresantniji deo putovanja Šri Lankom. Delom u ruinama ali i mnogo dobro očuvanih objekata predstavlja pravo blago koje je vekovima bilo sakriveno u džungli. Tek krajem 19. veka krči se džungla i vrše se velika arheološka iskopavanja na ovim prostorima. Otkrivaju se i renoviraju mnogi hramovi, palate, statue...

Atrakcija Šri Lanke su i slonovi. Veliki i dobroćudni, vrsta su koja je pod zaštitom države. Lov i trgovina, ubijanje zbog trofeja i  slonove kosti, doveli su do toga  da danas ovde živi samo oko 5000 slonova.  Vaspostavljeno je i  sirotište za slonove - danas je sve tiristička atrakcija a  njihovo  kupanje u reci i generalno njihova igra je prizor  koji se ne zaboravlja.

Kuhinja Šri Lanke je svakako spoj raznih uticaja, pre svega susedne Indije, ali i zemalja sa kojima se vekovima trgovalo. Obilje tropskog voća krasi male ulične standove i velike pijace. Povrće, začini svih vrsta i naravno pirinač, uz meso ili ribu, osnova su ove ukusne i veoma zdrave kuhinje.

Obično se odmorom na Indijskom okeanu završava posetu ovoj lepoj zemlji. Kupanje u toplom moru i uživanje u zelenilu i prirodnoj hladovini, takođe prerasta vremenom u neku vrstu nezaborava sa ovog divnog putovanja.

Čitaoci koji budu učestvovali u Velikoj "Blicovoj" nagradnoj igri i pronađu tri ista simbola za nagradno letovanje koje je omogućila turistička agencija "Kon Tiki", putovaće u Lefkadu i na Kasandru, a ne na sva mesta o kojima ćemo pisati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.