Bogorodica Ljeviška u pesmama - knjiga za očuvanje duhovnosti i saborstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 13:45

"Bogorodica Ljeviška u pesmama" - knjiga za očuvanje duhovnosti i saborstva

Knjiga “Bogorodica Ljeviška u pesmama” koju su priredile Radmila Knežević i Lela Marković promovisana je u Gračanici. Ona je značajan doprinos očuvanju identiteta i pravoslavlja na KiM u vremenu pokušaja brisanja i menjanja istorije, ocenjuju kritičari.

Antologiju o Bogorodici Ljeviškoj dve Prizrenke, Radmile Knežević i Lele Marković čini 91 pesma o ovoj svetinji. Poezijom, na svojevrstan način pesnici iz svih krajeva Srbije,Crne Gore, Republike Srpske dočaravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duhovni, identitetski i istorijski značaj ove crkve u Dušanovom gradu na Bistrici.

“Pogotovo u današnje vreme kada govorimo o ugroženosti i mogućnosti otimanja ne samo naše zemlje već i naših svetinja. Ali i ako svetinje posmatramo u širem smislu i kontekstu, ne samo kao crkveno i kulturno dobro, već i kao ljude, jer i ljudi koji ovde žive su takođe deo tog značaja. Svi smo mi na zajedničkoj duhovnoj ravni, svi zajedno moramo da se borimo za opstanak i u tom smislu ova knjiga je poziv da nastavimo da trajemo”, navodi Radmila Knežević.

Ova antologija savremenu književnost povezuje sa tradicijom, podiže svest o identitetskoj istrajnosti i beleži istinu, mišljenja su književni kritičari.

“Pokazale su svoju posvećenost očuvanju kako materijalne tako i duhovne kulture Kosova i Metohije, jer je u ovim kriznim vremenima veoma važno održati duhovnost i sabornost. Bogorodica Ljeviška je motiv koji je protkan kroz celu antologiju i koji poziva sve ljude na empatiju i na sabornost”, navela je književna kritičarka i pesnikinja iz Zubinog Potoka Snežana Baščarević.

Lela Marković, priređivač ove antologije uz Radmilu Knežević, je bila sprečena da prisustvuje ovoj promociji u Gračanici.

Na promociji knjige vokalna solistkinja Miljana Slavić izvodila je tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.