Bogdanović: Neutralnost EU dovedena u pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Neutralnost EU dovedena u pitanje

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da je predstavnik EU za sever Kosova Mikele Đifoni svojom izjavom pokušao da unese razdor među kosovske Srbe pred opštinske izbore u Kosovskoj Mitrovici. Đifoni je u intervjuu za Dojče vele kazao da je pitanje statusa Kosova za EU završena stvar i da bi pažnju trebalo usmeriti na poboljšanje života lokalnog stanovništva.

Bogdanović je za agenciju Beta rekao da Đifoni "očigledno ne uzima u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obzir činjenicu da se grupa zemalja Evropske unije, čiji je predstavnik, protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta i da ne priznaju tu kvazidržavu".

Đifoni:"Status Kosova završena stvar"

Predstavnik Evropske unije (EU) za sever Kosova Mikele Đifoni izjavio je danas da je pitanje statusa Kosova za EU završena stvar i da bi pažnju trebalo usmeriti na druga, mnogo važnija pitanja, koja se tiču poboljšanja života lokalnog stanovništva.

Đifoni je u intervjuu za Dojče vele rekao da je "situacija na severu Kosova, ako se stvari posmatraju iz ugla statusa kvo, stabilna" i da bi zato trebalo da se radi na "demilitarizaciji pitanja statusa Kosova".

Povodom lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu zakazanih za 30. maj, Đifoni kaže da su izbori na teritoriji Kosova održani i da se ovi izbori "ne mogu smatrati legalnim".

"Oni nisu u skladu ni sa jednim pravnim dokumentom koji ovde važi, čak ni sa Rezolucijom 1244. Rekao sam, pitanje paralelnih izbora i struktura uopšte, za EU ne stvara osnov za akciju. Naša uloga je da podržimo lokalnu zajednicu da promoviše evropske vrednosti i poglede na situaciju", rekao je Đifoni.

On je, međutim, kazao da bi sprečavanje održavanja tih izbora bila "snažna intervencija koja ne može da se smatra opravdanom".

"On (Đifoni) je naravno, kao i svaki diplomata, itekako upoznat sa tom činjenicom i zna da status Kosova i Metohije nije gotova stvar i da će Priština i Beograd tek morati da sednu za pregovarački sto i obnove dijalog o statusu. Đifoni zna da bez dogovora i kompromisa Prištine i Beograda nema stabilnosti regiona", kazao je Bogdanović.

Ministar je ocenio da Đifonijeve izjave dolaze pred 30. maj, odnosno pred izbore za opštinu Mitrovica, koje organizuju organi Srbije.

"Ti izbori potvrdiće još jednom ozbiljnost i rešenost države Srbije da očuva Kosovo i Metohiju i pokazati njenu principijelnu politiku zasnovanu na međunarodnom pravu", kazao je on.

Bogdanović je dodao da je očigledno da "postoji nervoza jer (specijalni predstavnik EU za Kosovo i šef Međunarodne civilne kancelarije) Piter Fejt sa Prištinom već duže mašta o organizovanju lokalnih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici".

Prema njegovim rečima, ti izbori su najpre najavljivani za 16. maj, a sada se stidljivo pominje septembar.

"Strategija za sever Kosova je propala, to će im definitivno biti jasno 30. maja, kad građani izađu na lokalne izbore u Mitrovici", kazao je ministar aludirajući na strategiju Fejta i Vlade Kosova o integraciji severa Kosova u prištinske institucije.

Bogdanović je dodao da se problematizuju izbori koje organizuje Srbija, a zaboravlja da je "jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljalo mnogo gore kršenje i Rezolucije 1244 i međunarodnog poretka".

"Istovremeno se nameće mnogo ozbiljnije pitanje - da li je Fejt zapravo onaj ko predstavlja EU i da li EU menja svoju poziciju prema Kosovu i Metohiji. Ukoliko je tako, onda to postavljanje znači kršenje statusne neutralnosti i zasigurno će rezultirati pogoršanjem odnosa sa EU na svim nivoima", ocenio je ministar.

Bogdanović je ocenio da bi to istovremeno bilo i "gaženje svake konstruktivnosti koju je Srbija do sada pokazivala i verovatan osnov za preispitivanje našeg daljeg postupanja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.