Bogdanović: Kfor čuva srpske manastire

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Kfor čuva srpske manastire

Jedino Kfor može da sačuva srpske svetinje na Kosovu i ne bi bilo dobro da briga o manastirima bude prepuštena Kosovskoj policijskoj službi, koja je 2004. godine nemo posmatrala rušenje i paljenje srpskih crkava, rekao ministar za KiM Goran Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da jedino Kfor može da sačuva srpske svetinje na KiM i da ne bi bilo dobro da briga o manastirima bude prepuštena Kosovskoj policijskoj službi (KPS), koja je 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemo posmatrala rušenje i paljenje srpskih crkava.

"Apsolutno je neprihvatljivo da KPS štiti nešto što je srpska svetinja, jer je Kfor jedina oružana sila koja može to da spreči i da sačuva srpske manastire i kulturno-istorijske spomenike", rekao je Bogdanović u Dnevniku RTS-a.

Eparhija raško-prizrenska, kako je rečeno, upozorila je da Kfor planira da prepusti brigu o manastirima KPS-u.

Podsetivši da, u proteklih deset godina, takozvane albanske vlasti čine sve da te istorijske spomenike, kulturno blago srpskog naroda na KiM "pretvore kao svoje", Bogdanović je rekao da "jedino poverenje dole imamo u Kfor, koji se za ovih 10 godina pokazao kao nepristrasna oružana sila".

"Imali smo, ovih dana, kontakte sa predstavnicima Kfora, dogovorili smo se da nastavimo taj dijalog i dođemo do nekog kompromisnog rešenja, koje može da zadovolji i Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod na KiM", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, zabrinjava i najava mogućeg smanjenja broja vojnika Kfora, jer na KiM stanje još nije onakvo kakvim žele da ga prikažu zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Insistiramo da broj vojnika Kfora ostane u onom broju kao pre godinu dana, jer imamo delove teritorije Kosova i Metohije gde situacija još uvek nije bezbedna, pogotovu metohijski i istočni deo, gde još uvek imamo sukoba na etničkoj osnovi i Kfor je jedina organizacija, pored Euleksa i UNMIK-a, koja to može da spreči i doprinese pomirenju Albanaca i Srba", rekao je Bogdanović.

Za sada bez smanjenja broja vojnika Kfora

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a razgovarali su danas u Briselu o smanjenju misije na Kosovu i Metohiji. Ocenili su da "uprkos povremenim bezbednosnim incidentima na Kosovu, opšti razvoj i dalje ide u valjanom smeru ka većoj bezbednosti i stabilnosti, kao i snažnijim lokalnim institucijama".

To je saopštio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen koji je stavio do znanja da zasad ministri nisu utvrdili nikakav tačan program smanjenja i preobraćanja Kfora u misiju "odvraćanja" mada je cilj da se to postepeno ostvari.

Rasmusen je na konferenciji za novinare zamoljen da kaže da li će Kforova misija biti sužena bez obzira na nedavne sukobe Albanaca i Srba na mostu u Kosovskoj Mitrovici i druge incidente.

"Mi smo povremeno svedoci nekih incidenata, kao što je to bio slučaj pre par nedelja, ali smatram", kako je uzvratio Rasmusen, "da je opšte kretanje jasno i da je to poboljšanje bezbednosnih prilika".

"A to će", objasnio je čelnik NATO-a, "dopustiti da se postepeno smanji naše vojno prisustvo" na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.