Bogatstvo za stan

Izvor: Politika, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatstvo za stan

Prema istraživanjima stručnjaka za nekretnine, ako bi cene nepokretnosti u Zagrebu nastavile da rastu po stopi po kojoj su to činile do pretprošle jeseni, za šest godina kvadratni metar stana u Zagrebu bio bi veoma skup. Koštao bi – osam hiljada evra. Nada da će se usporiti rast cena stambenih kvadrata u glavnom gradu Hrvatske postoji i zato su traženi odgovarajući stručni odgovori da bi se pronašao put do jeftinijih kvadrata.

Prema rečima tamošnjih ekonomskih ekperata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građevinski biznis dolazi u krizu koja je posledica pada kupovne moći građana i nerealno visokih cena zemljišta.

Ako se pogledaju činjenice, one ukazuju na podatak da je za stan od 50 kvadrata u Zagrebu, po važećim cenama, neophodno da se radi – 11,8 godina, ne uzimajući u obzir kamate, ukoliko se stan kupuje na kredit.

Hrvatska narodna banka (HNB) drži stroga ograničenja na nove kredite i najavila je da će ih još pooštriti, a baš zbog toga, prema pisanju hrvatskih medija, poslovne banke su već krajem prošle godine povisile kamate na gotovo sve vrste kredita.

Prema rečima ekperata, povećanje kamatne stope samo 0,5 odsto, za kojim su tokom 2007. godine posegnule sve banke, smanjuje kreditnu sposobnost građana. Tako je onima koji bi da uzmu stambeni kredit na 30 godina to umanjilo kupovnu moć za pet posto. A logično bi bilo da za toliko padne i cena stanova. To se, ipak, nije dogodilo.

Bez obzira na podatak da je dve godine zaredom padala prodaja stanova u hrvatskom glavnom gradu, cene kvadrata su rasle. Prvo polugodište 2007. godine donelo je njihov porast od – 10 posto.

Stručnjaci kažu da je neophodno povesti računa o činjenici da je MMF identifikovao tržište nekretnina kao ključnog kreatora potencijalne dužničke krize, zbog čega su i sugerisali da se sa cigle i betona investicije preusmere u druge sektore koji mogu da donesu veći rast.

Inače, u Zagrebu je u prvih šest meseci prošle godine evidentiran pad prodaje nekretnina za 38 odsto, ali agenti za nekretnine tvrde da su se cene držale tvrdoglavo visoko, pogotovocene korišćenih stanova. Na pad prodaje uticalo je i to što su se špekulativni ulagači preselili na berzu, ali i sve češći problemi s novogradnjom, pa su kupci sve oprezniji.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.