Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatstvo za Hitlerovu jaknu i smrdljive čarape

Misteriozni kupac, koji je samo saopštio da je Argentinac, kupio je proteklog vikenda za 600.000 evra odjeću i lične predmete nacista na kontroverznoj aukcijskoj prodaji u Minhenu, među kojima je i jakna nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Kupac je, između ostalog, dao 275.000 evra za Hitlerovu jaknu, 3.000 evra za djelimično propalu potkošulju Hermana Geringa, kao i za Hitlerove čarape procijenjene na 18.000 evra, piše njemački tabloid Bild.

Bild je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prenio da su kupci na aukciji pretežno bili mladi parovi, stariji ljudi, kao i muškarci sa obrijanim glavama i tetovažama.

Kupac je samo kratko rekao da će kupljeni rekviziti biti muzejski eksponati, ne navodeći druge detalje.

Centralni savjet Jevreja u Njemačkoj prošle nedjelje izrazio je ogorčenje najavljenom aukcijskom prodajom, ocjenivši je kao "skandaloznu i gnusnu".

Prodata odjeća bila je u posjedu nekadašnjeg ljekara američke vojske Džona Latimera, koji je bio zadužen za zdravstvenu njegu optuženih nacista tokom Nirnbeškog procesa.

Aukcijska kuća "Herman historika", koja svoje kataloge dijeli samo kupcima, zabranila je novinarima pristup prodaji, navodeći da ne želi da "remeti socijalni mir i povredi osjećanja", uz ocjenu da je "potpuno svjesna istorije Njemačke od 1933. do 1945. godine".

Bild je naveo da je novinar lista uspio da se umiješa među kupce.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.