Izvor: Press, 17.Avg.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogato rimsko nasleđe od oružja do odeće u Knez Mihajlovoj

Izložba antičkog nasleđa sa tla Srbije od večeras u Galeriji Srpske akademije nauka. U postavci šlemovi iz Breskova, mač iz Viminacijuma, odeća matrona...
Foto Galerija SANU

 Bog Danubijus
KAO svojevrstan uvod u 24. međunarodni Limes kongres, koji će od 2. do 9. septembra u Viminacijumu, okupiti više od 100 istraživača sa svih kontinenata, beogradski Arheološki institut >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << će večeras od 19 časova u Galeriji SANU predstaviti deo bogate baštine Rimskog carstva sa naših prostora. Izložba "Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije", je prema rečima Miomira Koraća, prevashodno arheološka postavka, čiji je cilj dočaravanje i približavanje ovog dela prošlosti savremenim posmatračima.
- Svaki eksponat oživljava neku priču iz prošlosti - ističe Korać, uz napomenu da se neki predmeti prvi put izlažu. Prema njegovim rečima, život se suštinski od vremena Rimskog carstva do danas nije promenio, pa bi Rimljane sada eventualno mogao da iznenadi jedino avion.
Na čelu tima Arheološkog instituta, koji je brojao više od 20 stručnjaka, rad na izložbi predvodio je naučni saradnik dr Stefan Pop-Lazić.
- Namera nam je da ovom izložbom antičko nasleđe približimo svakom ko prošeta Knez Mihailovom ulicom - objašnjava Pop-Lazić postavku koju prate jasna objašnjenja eksponata, ali i 3D animacije nekadašnjih gradova, crteži na kojima je predstavljen bog Danubijus, zidanje Trajanovog mosta... - Među eksponatima su opeke sa pečatima, koje su pravile rimske legije, čuveni šlemovi iz Breskova, delovi odeće matrona i devojaka iz Viminacijuma, odakle ekskluzivno izlažemo i jedan mač.
ČEKAJU MAČ I OKLOP
NA izložbi će prvi put biti prikazani rezultati najnovijih istraživanja, prvenstveno legijskih logora u Singidunumu, Viminacijumu, ali i na lokalitetima u Sirmijumu, Feliks Romulijani, Šarkamenu, Naisusu i Medijani. U realizaciji postavke Arheološkom institutu pomoć su pružili Muzej Srema, Muzej Vojvodine, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej u Požarevcu, Narodni muzej u Zaječaru, Muzej Krajine u Negotinu i Narodni muzej u Nišu, dok se u utorak čekao potpis ministra vojnog, kako bi se do večeras postavci priključili jedan mač i oklop iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.