Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogat program 52. "Kočićevog zbora"

BANJALUKA- Pedeset drugi "Kočićev zbor", koji će biti održan od 21. do 27. avgusta, posjetiocima će pružiti bogat program.

Manifestacija će biti svečano otvorena 21. avgusta, u 20 časova, u parku "Petar Kočić", gdje će biti postavljena i izložba fotografija pod nazivom "Kočićevo Zmijanje" te ujedno i izloženi etno-suveniri sa područja Zmijanjskog platoa.

Istog dana, na platou Manjače biće otvoreno 17. likovno saborovanje pod nazivom "Zmijanje 2017".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Tradicionalno, program će idućeg dana biti nastavljen polaganjem vijenaca na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu. Istog dana, u Klubu književnika u Beogradu biće organizovano i književno veče.

Istovremeno, 22. avgusta će u Kulturnom centru Banski dvor biti otvorena retrospektivna izložba slika sa ranijih likovnih kolonija, organizovanih u okviru "Kočićevog zbora", dok će u parku "Petar Kočić" biti priređeno "veče besjedništva", kada će nastupiti studenti prava iz Beograda i Banjaluke.

U okviru programa, između ostalog, 25. avgusta biće organizovana radionica za djecu "Zmijanjski vez" te promocija originalnog rukopisa Kočićeve "Sudanije". U okviru ovog programa biće priređen i okrugli sto pod nazivom "Kočić - naš savremenik".

Za razliku od ranijih godina, borbe bikova, koje privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 26. i 27. avgusta, na samom zborištu u Stričićima.

Za subotu je planirano da gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u Gradskoj upravi organizuje prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen-ploču ocu Gerasimu.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije - 27. avgusta, biće promovisana djela dobitnika ovogodišnje "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanjče", koja se dodjeljuje najboljem mladom književniku. Tradicionalno, u nedjelju će na zborištu u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program. Tog dana biće održana i završna borba bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima. Organizaciju "Kočićevog zbora" vodi grad Banjaluka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.