Bogat kulturni život Kovina

Izvor: RTS, 16.Jun.2017, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogat kulturni život Kovina

Kulturni centar Kovina, mesta sa oko 13.000 stanovnika, godišnje beleži oko 10.000 poseta. Filmski, muzički i scenski program, izložbe i radionice potvrđuju da se radom i dobrim idejama, uz podršku lokalne samouprave, može postići uspeh.
Da je život u manjim mestima jednostavniji, ali ne i dosadniji uverili smo se tokom posete Kovinu. Tokom dana u centru grada može se sresti tek poneki prolaznik. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stanovništvo se ovde pretežno bavi poljoprivredom, ali i nakon napornog radnog dana izdvoje vreme za kulturu, jer im gradski Kulturni centar nudi raznovrsne programe.

"Da zadovoljna sam, ima dosta predstava i kulturnih dešavanja. Ja često vodim svoju unuku", kaže jedna penzionerka.
"Grad je najlepši za vreme manifestacija. Pogotovu naše najveće manifestacije "Stari lala". Grad je tada pun. Sve vri od ljudi. Prelepo je stvarno", kaže jedna mlada devojka.
"Mislim da bi moglo da bude malo više amaterskih predstava. One su isto jako bitne", dodaje druga. 
Radom i voljom i malo mesto može imati bogat kulturni sadržaj, kažu u Kulturnom centru Kovin. Ovo je jedina ustanova na teritoriji južnog Banata koja, u okviru svog programa, objedinjuje profesionalne i amaterske sadržaje. A najveci ponos im je, što  ovu ustanovu - u gradu sa oko 13.000 stanovnika  - godišnje poseti oko 10.000 ljudi.
Milivoj Grčić, direktor Centra za kulturu Kovin kaže da ova sredina, pre svega, ima izuzetan afinitet i senzibilitet za kulturu i brojne kvalitetne kulturne sadržaje, kao i da uz pomoć lokalne samouprave, pogotovu poslednjih godinu dana, zaista mnogo toga mogu da ponude građanima - bogat filmski, muzički i scenski program, izložbe i radionice.
Kovin ima veoma povoljne uslove za razvoj turizma, pre svega nautičkog, ali najviše se ponose brojnim manifestacijama.
"Mi se trudimo da na pravi način promovišemo manifestacije i sve kulturne sadržaje u Kovinu. Najveće i najposećenije su "Dani mađarske kuhinje" i "Stari lala", mada se godišnje u Kovinu i okolnim selima održi oko stotinu manifestacija, mi se trudimo da ih rangiramo po značaju i važnosti i da se svi učesnici predstave na pravi način i pokažu čime se bave i šta rade", kaže Petar Stamenović, direktor Turističke organizacije Kovina.
Iz budžeta opština u Srbiji, potvrđuju podaci, najmanje se izdvaja za kulturu. Ipak zahvaljujući dobrim idejama pojedinaca, podršci Ministarstva kulture, ali i lokalne samouprave, očigledno je da kulturni sadržaji mogu biti bogatiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.