Boemski život u novom ruhu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boemski život u novom ruhu

Učešćem na festivalima i značajnijim muzičkim scenama širom Evrope, ali i brojnim sopstvenim produkcijama, vokalno-instrumentalni ansambl Danica iz Braunaua, u Austriji, širi priču o sebi, ukazujući pritom na važne životne i društvene teme.

Jedna od njih je neiscrpna i veoma inspirativna tematika srpske kafane, koja u radu "Danice" zauzima posebno mesto. Ona prethodnu deceniju posebno obeležava rad ansambla i daje mu znatnu autentičnost.

Udruženje "Danica" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je od nastanka 1999. godine u Salcburgu, ambasador kulture i predstavnik pomalo zapostavljenih i zaboravljenih vrednosti kroz dva ansambla muzički i igrački.

- U pomenute vrednosti uklapa se i tematika srpske kafane, koja u onom obliku u kome su je naši preci na Skadarliji ili u na mnogim drugim mestima sirom Srbije upražnjavali, iščezava - kaže osnivač Zoran Šijaković, muzičar, istoričar umetnosti i majstor umetničke gilde.

On tako navodi da su na primer Požarevacu od davnina krasili brojni ugostiteljski objekti, koji su predstavljali ne samo stecište boema i romantičara tog vremena, već bili i nadaleko poznati.

- Pojedini izvori navode da je s kraja 19. i početka 20. veka Požarevac imao 80 kafana, a samo jednog lekara. U starom Čačku živelo se uglavnom od trgovine i ugostiteljstva. Kafane su bile sastavni deo gradskog miljea. Jedna od najstarijih i poznatijih kafana je "Car Lazar", osnovana 1883. godine.

Funkcija jedne gostionice nije bila samo da bi se u njoj jelo, pilo i veselilo, već i da bi se u njoj donosile i važne odluke. U kafanama su između ostalog zasedali parlamenti, sklapana primirja, a kafane su poneka bile sudnice i zatvori - podseća Šijaković.

- Vođeni istom logikom osmislili smo 2009. muzičko scenski igrokaz "Kafana kod Jeremije", a 2012. godine projekat Kultura u kafani i krenuli u obilazak ugostiteljskih objekata širom Evrope. Nastupajući u njima, upoznavali smo ne samo nova prostranstva i gradove, već i lokalne umetnike, kafandžije i naravno goste - objasnio je Šijaković.

Usledili su, kako kaže, novi pozivi raznih gradova iz unutrašnjosti Srbije, ali i iz inostranstva.

- Nismo očekivali ovako pozitivnu reakciju, a najmanje pozive iz inostranstva. Socijalne mreže nam u mnogome pomažu u ostvarivanju kontakata. Prava gostovanja uslede obično kasnije, a onda virtuelni prijatelji postanu i stvarni. Italijanski restoran "Da Mikele" u austrijskom gradu Braunau, bio je, nedavno, krajem prošlog meseca, stecište jednog takvog druženja - naveo je on.

Najvažnija komponenta jedne gostionice su ipak ljudi, koji istu ispunjavaju životom, u njoj pronalaze prijatelje i od nje čine jedan mali univerzum, nagalašava Šijaković.

Od Berlina do Kazahstana

- Jedno od interesantnijih druženja odigralo se u novembru 2016. u Bavarskoj, u mestu Malhing, u poznatoj kafani Alte Post, koja datira još iz 1436. godine i nalazi se pod zaštitom nemačke države - ističe Šijaković.

On navodi da im je posebno drag bio poziv akademskog ruskog dramskog teatra "Maksim Gorki" iz Astane, za gostovanje u Kazahstanu.

Virtuozi rasuti širom sveta

Vokalno-instrumentalni ansambl "Danica" jedan je od retkih koji izvodi izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji. Prvi članovi ansambla bili su nekadašnji studenti salcburškog univerziteta "Mocarteum", koji sad žive i rade širom sveta.

Tako ansambl u međuvremenu broji više od trideset saradnika, koje osim instrumentalne virtuoznosti i višeglasnog pevanja, karakteriše i višejezičnost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.