Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bob Marli – prva megazvezda iz zemalja trećeg sveta

Muzičar sa Jamajke, koji u svojoj zemlji ima status proroka i predvideo je da će njegova muzika biti večna, rođen je na današnji dan pre 69 godina

Dobra stvar kod muzike jeste to što kad te pogodi, ne osećaš bol. Moja muzika se bori protiv sistema koji uči kako smo tu samo da živimo i umremo – rekao je svojevremeno jedan od genijalnijih muzičara koje je svet imao, Robert Nesta Marli, poznat kao Bob Marli.

I zaista, njegova muzika mnoge je pogađala i pogađa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i danas više nego što je on mogao i da nasluti. A slutio jeste kada je rekao: „Moja muzika biće tu zauvek!”

Rođen je na današnji dan pre 69 godina u mestu Najn Majl na Jamajci, a umro u 36. godini, 11. maja 1981. Deset dana kasnije, na njegovoj sahrani u rodnom mestu okupilo se na desetine hiljada ljudi, a posle smrti posthumno je odlikovan jamajčanskim Ordenom časti.

Ostao je zapamćen kao tekstopisac, gitarista i, najzad, muzička ikona 20. veka. Prva megazvezda iz zemalja trećeg sveta. Najpoznatiji je izvođač rege muzike i čuven po popularizaciji ovog žanra van granica Jamajke.

Na ostvarenju sna da postane muzičar počeo je da radi sa 16 godina. Muzika je tad mnogim mladima na Jamajci bila beg iz siromaštva. Jedan od takvih bio je i Džimi Klif koji je sa 14 godina već imao nekoliko hitova. Džimi je upoznao Boba sa Leslijem Kongom, producentom, i nakon što je prošao audiciju Bob je snimio prvi singl „Judge Not”.

Nažalost, taj singl kao ni „One More Cup of Coffee” iz 1962. nisu postigli uspeh kod publike pa je Bob napustio Konga nakon što je ovaj odbio da ga isplati.

Potom je sa prijateljima osnovao grupu „Vejlin Vejlers” i preuzeo ulogu vođe, kao pisac tekstova i muzike. Skratili su ime benda i postali „Vejlers”. Početkom sedamdesetih otišli su na turneju po Engleskoj, potom i u SAD, ali su posle nekoliko nastupa otpušteni jer su postali popularniji od benda koji je trebalo da najave.

Album „Rastaman vajbrejšn” objavili su 1976. i na njemu se našla moćna pesma „War” (rat), pisana po rečima iz govora cara Hajla Selasija. Početkom decembra te godine nekoliko ljudi upalo je u Bobov dom i pucalo u muzičara, njegovu suprugu i prijatelje. Srećom, niko nije poginuo, a grupa je dva dana kasnije održala i koncert.

U to vreme Marli je dobio prsten Lava Judejskog koji je ranije nosio car Hajle Selasije. Dalja sudbina ovog prstena ostala je misterija jer je nestao nakon Bobove smrti.

Tokom turneje po Engleskoj Marli je, igrajući fudbal, povredio palac, a nedugo nakon toga otkrio je da ima rak. Odbio je amputaciju jer je to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom, turneju je otkazao, ali nastavio je da snima. Tad je nastao album „Kaja”, nešto mekšeg zvuka u odnosu na ranije, a Boba su optužili da se prodao jer je većina pesama bila pohvala marihuani ili su bile ljubavne.

Vratio se na Jamajku, gde je svirao na koncertu za mir i čak uspeo da nagovori predsednika i lidera opozicije da se popnu na binu i rukuju. Dobio je medalju UN za mir u zemljama trećeg sveta.

Na koncertu u Gabonu prvi put je svirao u Africi, a najveću počast dobio je kad ga je vlade Zimbabvea pozvala da svira na proslavi Dana nezavisnosti.

Kada je sa Stivijem Vonderom bio na turneji po SAD, Marliju je posle svirke u Bostonu pozlilo pa je jedva izdržao nastup u Njujorku. Dok je džogirao u parku, srušio se, a u bolnici mu je otkriven tumor na mozgu.

Lekari su mu prognozirali još mesec dana života. Iako je njegova supruga insistirala da prekine turneju, Bob je nastavio. Posle koncerta u Pitsburgu bilo mu je toliko loše da je morao da odustane.

Prevezen je u bolnicu u Majamiju gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Behane Selasije. U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj. Lečenje nije uspelo i želeo je da se vrati na Jamajku. Smrt ga je pretekla, a iza sebe je ostavio jedanaestoro dece koju je dobio sa osam žena.

Marlijevom smrću svet je izgubio velikog umetnika, jednog od značajnih zagovornika smisla, borca za prava siromašnih i obespravljenih. A, kao što je prognozirao, njegova muzika je ostala večna.

Velika želja

„Postoji samo jedna stvar koju bih voleo da vidim da se desila. Voleo bih da ljudska vrsta živi zajedno – crni, beli, Kinezi, svi – to je sve!”, izjavio je jednom prilikom muzičar koji u svojoj zemlji ima status proroka.

„Istina je da će te svi povrediti. Važno je samo pronaći one koji su vredni patnje”, smatrao je Bob Marli.

S. Č.

objavljeno: 05/02/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.