Bob Dilan postao akademik

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bob Dilan postao akademik

Najuticajniji kantautor svog vremena - Bob Dilan, postao je prva rok-zvezda koja je ušla u elitnu, stogodišnju Američku akademiju umetnosti i književnosti.

Direktorka Akademije Virdžinija Dadžani kaže da akademici nisu mogli da odluče da li da 71-godišnjeg Dilana prime zbog tekstova pesama ili zbog muzike, te su se dogovorili da mu daju titulu počasnog člana Akademije što su već Meril Strip, Vudi Allen i Martin Skorseze, režiser dokumentarnog film o Dilanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Upravni odbor je imao u vidu raznovrsnost njegovog rada i priznaje njegov simboličan značaj u američkoj kulturi", rekla je Dadžani.

"Bob Dilan je višestruko nadaren umetnik čiji se rad temeljno prostire u nekoliko disciplina i prkosi kategorizaciji".

Šabtai Zisl ben Avraham - što je pravo, hebrejsko ime čuvenog kantautora Roberta Alena Zimermana čiji je pseudonim Bob Dilan, prihvatio je status počasnog akademika.

Očekuje se da u maju dođe na ceremoniju proglašenja, a možda već u aprilu na večeru koju priređuje Akademija.

Ali, Dilan obično s proleća ide na turneje i već je zauzet tokom većeg dela aprila nastupima na istoku i srednjem zapadu SAD.

U ponedeljak je Akademija objavila da je počasno članstvo dodelila španskom arhitekti Rafaelu Moneu, južnoafričkom piscu Dejmonu Galgatu i belgijskom umetniku Liku Tijmansu.

U osnovno članstvo u Akademiji su primljeni književnik Vard Džast, poznat po pričama čija se radnja događa u Vašingtonu, uticajni umetnik, minimalista Ričard Tatl i slikar i grafičar Teri Vinters.

Ne računajući počasne članove, Akademija ima 250 članova - umetnika, muzičara i pisaca. Novi se primaju na mesta upražnjena smrću nekog člana, uz glasanje. Članovi nemaju nikakva zaduženja, ali neki vredno rade u Akademiji koja deli nagrade do 200.000 dolara.

Osnovana 1898, sa sedištem na gornjem Menhetnu, Akademija je nekada

imala cilj da se udalji što više od ljudi kakav je Dilan, izbegavajući ih sve - od džez umetnika do modernističkih pesnika.

Čak i sada, ogromna većina njenih članova - muzičara su klasičari, a izuzeci su Stiven Sondhajm i Ornet Kolman.

Dadžani i drugi zvaničnici kažu da Akademija nerado glasa o rok-muzičarima jer njima priznanje odaje posebna, njihova organizacija - "Rock and Roll Hall of Fame".

Dilan je bio prvi rok-izvođač nominovan za nagradu Nacionalnog kružoka književnih kritičara (National Book Critics Circle), za knjivu memoara "Chronicles: Volume One", i prvi koji je dobio Pulicerovu nagradu, mada počasnu, 2008. godine. Decenijama ga pominju kao kandidata za Nobelovu nagradu.

Dilan je imao ljubitelje, čak i prijatelje u Akademiji, među njima i pokojnog pesnika Alena Ginzberga.

Povezane vesti: Pedeset godina karijere i novi album Boba Dilana Bob Dilan piše šest novih knjiga

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bob Dilan postao akademik

Izvor: BanjalukaLive.com, 13.Mar.2013

Najuticajniji kantautor svog vremena Bob Dilan, postao je prva rok-zvijezda koja je ušla u elitnu, stogodišnju Američku akademiju umjetnosti i književnosti. Direktorka Akademije Virdžinija Dadžani kaže da akademici nisu mogli da odluče da li da 71-godišnjeg Dilana prime zbog tekstova pjesama...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Bob Dilan - akademik

Izvor: Mondo, 13.Mar.2013

Jedan od najuticajnih kantautora svih vremena je prva rok zvezda koja je postala član Američke akademije umetnosti i književnosti...Direktorka Akademije Virdžinija Dadžani kaže da su akademici bili "na mukama" jer nisu mogli da se odluče da li da Boba Dilana (71) prime zbog tekstova pesama ili...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.