Bluzeri iz Nju Orleansa sviraju za pomoć Srbiji

Izvor: Prva.rs, 30.Jul.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bluzeri iz Nju Orleansa sviraju za pomoć Srbiji

Do sada su koncerti već održani u Zagrebu, Sarajevu i Banja Luci a sada turneju donose i u Srbiju. Osim dobre muzike, Luk i Ester će preneti poruku podrške američkog naroda, naročito žitelja Nju Orleansa koji su pre devet godina proživeli katastrofu izazvanu uraganom „Katrina“.
U tom cilju, oni će pored svirki u glavnim gradovima regiona posetiti i Obrenovac kako bi razgovarali sa meštanima i upoznali se sa razmerama štete koju su pretrpeli ovi gradovi.
Njih će na turneji >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pratiti ekipa dokumentarista kako bi se od tih video zapisa napravio dokumentarni film od čijeg će prikazivanja biti prikupljana sredstva za pomoć ugroženima.

U skladu sa humanitarnim karakterom turneje sva sredstva koja budu prikupljena tokom nastupa u Beogradu i Novom Sadu biće donirana u za obnovu obdaništa u Svilajnacu.
Koncert u Beogradu je zakazan za četvrtak 31. jul u Letnjem Bitef Art Caffe-u na Kalemegdanu u 21h. Veliko finale turneje održaće se 1. avgusta u Novom Sadu u „Firchie Think Tank“ studiju (Blevear Despota Stefana 5).
Ideja za „Blues for the Balkans“ turneju je nastala tako što je Luk preko Fejsbuka saznao od svog prijatelja iz Vašingtona, Jugoslava Kapetanovića, razmere ciklona „Tamara“ i njegovih tragičnih posledica.

Shvativši da američka javnost nije dovoljno obaveštena o balkanskim poplavama, Jugo uz pomoć svojih prijatelja, organizuje 4 dobrotvorna koncerta, 3 u Wasington-u i jedan u New York-u, da bi se prikupila sredstva za pomoć i pokrenula online kampanja za finansiranje turneje. Novčana sredstva koja su tamo prikupljena već su uplaćena za pomoć obdaništu u Svilajncu. 

Luk je rođen u Kadilaku, Mičigen, a od 2001. godine živi i stvara u Nju Orleansu. Sarađivao je sa mnogim poštovanim muzičarima, uključujući: Džon Buta, “Washboard” Čez Larija, i Paul Sančeza.
U društvu svoje životne partnerke Ester Rouz i basiste Kasadi Holdena, nastupao je na festivalima, džez klubovima, barovima, pozorištima i arenama širom SAD i Evrope.

Prepoznatljiv je po svom glatkom gitarskom zvuku i interesovanju prema predratnom bluzu i tradicionalnom džezu.
Njegov opus uglavnom se sastoji od mikseva električne muzike sa delta-bluz muzikom, klasičnim kompozicijama, regtajmom i rokenrolom.
Pored toga ovladao je gospel i džez standardima Džon Buta, bottleneck gitariste i majstora Roberta Lutija (nekadašnjeg člana grupe The Washboard Chaz Blues Trio) kao i tradicionalnim džez ritmovima sa The Loose Marbles Jazz Band-om.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.