Blumberg: Držati Balkan van Putinovog domašaja

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2018, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blumberg: Držati Balkan van Putinovog domašaja

Američka agencija Blumberg u tekstu pod naslovom "Držati Balkan van Putinovog domašaja" ocenjuje da bi ovo trebalo da bude vreme optimizma za države bivše Jugoslavije, ali tvrdi da su dobre vesti na Balkanu nepoželjne za ruskog predsednika, jer, tvrdi, znače jačanje veza tog regiona sa zapadnom Evropom.

U tom smislu, Blumberg podseća da je Crna Gora postala 29. članica NATO, da Makedonija radi na rešavanju spora sa Grčkom oko imena, da su u BiH ove godine mirnije protekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opšti izbori u odnosu na 2014, te da napreduju mirovni pregovori o KiM, iako se ne održavaju regularno.

"Za Vladimira Putina, međutim, sve to su neželjene vesti, odražavajući, kao što čine, stabilizaciju Balkana i jačanje njegovih odnosa sa Zapadnom Evropom. Ruski predsednik smatra da je to što zapadne zemlje prigrljuju Balkan deo napora da se okruži Rusija i liši svog mesta svetske sile. Moskva zato čini sve napore da stane na put tome", tvrdi Blumberg.

U tekstu se pominju navodne akcije Rusije za koje se tvrdi da predstavljaju problem za Evropu i Balkan, jer destabilizuju jugoistočni deo kontinenta, te se ukazuje na korake koje bi EU trebalo da napravi.

Kao jedan od njih pominje se da bi EU trebalo da ohrabri mirovne pregovore između Beograda i Prštine time što će pomoći da se reši neslaganje dve strane oko kontroverznih novih taksi na uvoz robe, a da bi možda mogla i da finansijski podrži fond za proces pomirenja, kao što je učinila za Severnu Irsku.

Blumberg, naime, tvrdi da je Putin pomogao Miloradu Dodiku da pobedi na izborima i da dobije jedno od tri mesta u Predsedništvu BiH time što se sastao sa njim uoči izbora, da je ruska hakerska grupa "Fensi ber" navodno pokušala da izvrši sajbernapad na crnogorsko Ministarstvo odbrane, te da je "ruska kampanja širenja dezinformacija" pomogla manjoj izlaznosti na referendumu o imenu Makedonije.

Navodi se i da je Rusija u Srbiji formirala "navodno humanitarni centar", za koji SAD tvrde da predstavlja pokriće za špijunažu.

Blumberg, međutim, ocenjuje i da je Evropa "nenamerno ojačala uticaj Rusije držeći balkanske zemlje u limbu zbog članstva u EU".

U tom kontekstu, napominje da bi Srbija i Crna Gora mogle da se pridruže EU već 2025. godine, ali ocenjuje da izgleda da se evropskim liderima ne žuri da reaguju.

Blumberg tako podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno rekao da bi bilo kakvi izgledi za proširenje EU trebalo da se odlože na neodređeno vreme dok ne dođe do "produbljenja i boljeg funkcionisanja Evropske unije".

Agencija ocenjuje i da je američki predsednik Donald Tramp samo pogoršao stvari ranije ove godine kada je Crnogorce nazvao "veoma agresivnim" narodom, čime je i doveo u pitanje da li bi SAD trebalo da brane tu članicu NATO od eventualne invazije.

Blumberg smatra da bi Evropa mogla da uloži napore i suprotstavi se "ruskoj propagandi" i bori protiv korupcije vlade, kao što su SAD učinile sa paketom od sedam miliona dolara prošle godine.

Agencija ocenjuje i da bi NATO mogao da podeli sa balkanskim državama svoju stručnost u borbi protiv hakerskih napada, kao i da bi mogao da organizuje velike vojne vežbe i vežbe za smanjenje posledica katastrofa i sa zemljama koje nisu članice Alijanse, a ne samo sa Crnom Gorom.

"Konačno, ne treba potceniti značaj zvaničnih poseta visoko pozicioniranih evropskih i američkih zvaničnika. U borbi protiv ruske propagande, svaki vid moralne podrške Zapada je veoma koristan. Kako bi nastavio napredak ka miru i stabilnosti, Balkanu trebaju uverenja da ih Evropa i SAD neće ostaviti ranjivim na Putinove manipulacije", zaključuje Blumberg.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.