Blokiran račun Simpa

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran račun "Simpa"

Poreska uprava blokirala račun kompanije "Simpo", zbog 845 miliona dinara duga za zdravstveno i penziono osiguranje, saznaje RTS. Mlađan Dinkić smatra da je poreski dug treba pretvoriti u državno vlasništvo, a u "Simpu" se nadaju da će im račun biti odblokiran kada Vladi predstave svoj plan restrukturiranja.

Kako RTS saznaje, Poreska uprava blokirala je račun kompanije "Simpo", zbog 845 miliona dinara duga za zdravstveno i penziono osiguranje. 

Ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlađan Dinkić rekao je da se nulta tolerancija na neplaćanje poreza mora poštovati bez izuzetka i dodao da je to u interesu svih građana Srbije

"Očito je da neko u 'Simpu' hoće i jare i pare. Ovde neko želi da ne plaća porez i da ostane privatna kompanija. To je potpuno apsurdno. Oni su verovali da će ih neko politički zaštiti, ali ta vremena su prošla", rekao je Dinkić.

On je rekao da Ministarstvo finansija želi da svih 5.000 radnika "Simpa" i dalje prima plate, ali i da im se uplaćuju porezi i doprinosi.

"Mi 'Simpu' već mesecima unazad predlažemo rešenje, da se poreski dug pretvori u kapital države, ali su ga oni uporno odbijali. Simpo jeste privatna kompanija, ali ako želi da ostane privatna, onda mora da plaća porez, jer ne možemo dozvoliti da bilo koja kompanija u Srbiji , bilo privatna, bilo državna ne plaća porez", rekao je Dinkić.

Rešenje o blokadi računa "Simpa" poslato je Odeljenju za prinudnu naplatu Narodne banke Srbije u Kragujevcu.

"Simpo" je uložio žalbu na rešenje o prinudnoj naplati duga, koje mu je juče uručeno, i tražio je odlaganje izvršenja rešenja, ali je Poreska uprava odbila taj zahtev.

Poreska uprava je ukazala da "Simpo" nije u postupku restrukturiranja, tako da po tom osnovu ta kompanije nije ni mogla da bude oslobođena prunudne naplate javnih prihoda.

Agencija za privatizaciju je, kako je objasnila Poreska uprava, donela odluku o prodaji "Simpa" metodom javnog tendera, ali taj postupak nije ni započet.

Za preduzeća koja su u postupku privatizacije državni poveralac nije mogao da prunudno naplaćuje svoja potraživanja samo za obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine.

Poreska uprava je prijavila potraživanja u postupku privatizacije "Simpa" u iznosu od oko 845 miliona dinara, a razlika do 4,88 milijardi dinara, koliko je ukupan dug "Simpa", je tekući dug koji "Simpo" nije plaćao, iako je isplaćivao zarade, bez plaćanja poreza i doprinosa na njih.

Od ukupnog duga, "Simpo" za doprinose duguje oko dve milijarde dinara, navela je Poreska uprava.

Milačić: Dug zbog odluke vlade

Predsednik Nadzornog odbora Simpa Borislav Milačić tvrdi da je nagomilani poreski dug tog preduzeća posledica odluke Vlade Srbije iz 2010. godine, koju je doneo Mlađan Dinkić, a kojom je toj kompaniji odobreno da ne plaća porez do pronalaženja strateškog partnera.

Milačić je rekao da je dokapitalizacija najbolje rešenje za probleme u kojima se Simpo nalazi i najavio da će u ponedeljak Vladi Srbije predstaviti plan kompanije o izmirenju poreskog duga.

Kako je ocenio, ta kompanija nije "državni neprijatelj broj jedan, za koga je proglašena".

"Gospodin Dinkić nas više ne voli a jedan od razloga je njegov politički obračun. Mi ne želimo da budemo ni Dinkićeva, ni Dačićeva ni Vučićeva firma. Mi smo nacionalni brend", rekao je on.

Milačić je ukazao da bi blokada firme dovela do stečaja iz kojeg se "Simpo" nikada ne bi izvukao i da bi to bila jedna u nizu "Dinkićevih pirovih pobeda".

On je dodao da bi, ukoliko nadležni organi prihvate plan "Simpa", u veoma kratkom roku bilo razrešeno plaćanje poreskog duga.

Prema njegovim rečima, "Simpo" je pripremio plan restrukturiranja koji sadrži ocenu stanja, interne mere i analizu troškova, zatim finansijsko restrukturiranje i plan za regulisanje poreskog duga.

Poreska uprava je 20. avgusta dostavila "Simpu" opomenu pred blokadu računa i kompaniji dala rok do 22. avgusta da zatraži konverziju duga u kapital države ili da isplati dug, na zakonom propisani način.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.