Blokiran put za Kovin

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran put za Kovin

Zemljoradnici blokirali regionalni put Pančevo-Kovin nezadovoljni što nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povećanje cene pšenice. Ratari zahtevaju da kilogram pšenice košta 17,5 dinara i da se ubrza administrativna procedura za prijem roda u silose.

Nezadovoljni zbog niske cene pšenice i nemogućnosti da besplatno skladište ovogodišnji rod, zemljoradnici južnog Banata blokirali su danas regionalni put Pančevo-Kovin.

Predstavnici poljoprivrednika, koji su blokirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put zbog niske cene pšenice, zatražili su u parlamentu da država otkupi po ceni od 17,5 dinara za kilogram najmanje 250.000 tona ovogodišnjeg roda žita.

Nakon susreta u Skupštini Srbije sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom predstavnici poljoprivrednika poručili su da seljaci više ne mogu da čuvaju socijalni mir u državi.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Crepaje Miroslav Grubanov rekao je da ne treba samo seljaci da plaćaju ceh, a da mlinari i pekari i dalje zarađuju. Neodrživo je da "jedno bure nafte" košta dve tone pšenice, a tona veštačkog đubriva 6,5 tona pšenice, ukazali su poljoprivrednici.

Čanak je, zajedno sa njima, ocenio da su u poljoprivrednoj proizvodnji pariteti poremećeni i dodao da su seljaci nezadovoljni, zbog čega su i došli u parlament gde ih je saslušao i razgovarao o tome šta se može učiniti da im se izađe u susret.

Poljoprivrednici su naglasili da njihov protest nema nikakve veze sa bilo kojom političkom strankom ili opcijom, niti sa pitanjem Statuta Vojvodine.

Ratari zahtevaju da kilogram pšenice košta 17,5 dinara i da se ubrza administrativna procedura za prijem roda u silose.

"Ponuđeno je devet dinara plus PDV. To je ispod svake mizerije. Cena ostaje i dalje naša, 17,5 dinara da pokrije samo naše troškove", kaže Đuro Šušnjer poljoprivrednik iz Pančeva.

Radnici traže i zaštitnu cenu suncokreta ovogodišnjeg roda čija žetva počinje za dvadesetak dana.

"Poljoprivrednici u Srbiji su svetsko čudo. Ne hraniš ih, ne daješ im dovoljno novca, a oni i dalje rade. Došli smo do toga da na svaku tonu žita gubimo 50 evra, pa izračunajte koji su to gubici u ovoj godini", naglasio je Miroslav Grubanov poljoprivrednik iz Crepaje.

Član udruženja iz Dolova Slađan Anđelković rekao je da seljaci još nisu dobili potvrde o predatoj pšenici na osnovu kojih bi podigli povoljne kredite za dalju proizvodnju, kako im je obećao ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Pre dve nedelje seljaci su u dva navrata blokirali izlaze iz Pančeva sa sličnim zahtevima posle čega ih je primio ministar Dragin. 

Ministar je rekao da država ne određuje cenu pšenice već tržište, ali da će moći besplatno da skladište čitav ovogodišnji rod dok se cena ne poveća.

Dragin je dodao da će na osnovu skladišnica moći da podižu povoljne kredite za finansiranje proizvodnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.