Blokada iz Nemačke: Odlučno ne

Izvor: B92, 22.Jan.2022, 23:39

"Blokada" iz Nemačke: Odlučno "ne"

Berlin odbija da isporuči oružje Kijevu u jeku strahovanja od ruske invazije.

Nemačka umesto toga Ukrajincima šalje medicinsku opremu za vojsku, a Rusiju upozorava mogućom blokadom gasovoda Severni tok 2.

Ukrajina zapravo priželjkuje oružje, ali od toga iz Nemačke nema ništa.

"Isporuke oružja trenutno ne bi bile od pomoći – to je konsenzus u Saveznoj vladi", rekla je ministarka odbrane Kristine Lambreht za Velt.

Sjedinjene Države, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Velika Britanija i Poljska su pak najavile isporuke oružja Ukrajini.

Iste najave se čuju iz Kanade, Češke i baltičkih država.

Socijaldemokratska ministarka Lambreht je dodala da će Nemačka tokom februara Ukrajini isporučiti prenosivu bolnicu kakve se često koriste u ratnim sukobima ili nakon velikih katastrofa.

Prema rečima ministarke, uključujući obuku ukrajinskih lekara, ta nemačka donacija vredi 5,3 miliona evra.

Ranije je Nemačka isporučila respiratore i u bolnicama Bundesvera lečila ukrajinske vojnike teško ranjene u sukobu na istoku zemlje.

Ministarka Lambreht protiv isporuke oružja

Kriza već nedeljama obuzima NATO, otkako je primećeno gomilanje oko sto hiljada ruskih vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Doduše, u tu brojku posmatrači ubrajaju sve trupe koje su i do trista kilometara od granice.

Kremlj negira da je u planu napad na susednu zemlju, ali traži garancije da Ukrajina nikada neće biti primljena u zapadnu vojnu alijansu.

U petak su u Ženevi o tome pričali američki šef diplomatije Entoni Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, ali je sastanak protekao bez opipljivih uspeha.

Ruska strana tvrdi da naoružavanje Ukrajine samo podgreva konflikt i strahuje od ukrajinske ofanzive na Donbas, područje koje kontrolišu proruski sepratisti.

U noći sa petka na subotu je u Kijev sleteo prvi teretni avion američke vojske, noseći oko 90 tone opreme. Kako je saopšteno, u isporuci je i municija za "odbranu fronta“.

Berlin sa druge strane odbija isporuke oružja.

Prema pisanju Vol strit žurnala, Nemačka je blokirala isporuku haubica koje je Estonija htela da pošalje Ukrajini.

Naime, to izvorno sovjetsko oružje pravljeno je u Istočnoj Nemačkoj, a kasnije izvezeno u Finsku, pa ustupljeno Estoniji. Nemačka, kao zemlja porekla, mora da odobri dalju distribuciju.

Navodi se da je Velika Britanija ovih dana isporučila Ukrajini lako protivtenkovsko naoružanje, zbog pretpostavke da će Nemačka blokirati isporuku projektila.

Avion iz Velike Britanije je navodno odleteo do Ukrajine pazeći da zaobiđe nemački vazdušni prostor.

"Ozbiljnost stanja zahteva da vladajuća koalicija odmah promeni kurs po pitanju isporuke oružja Ukrajini", rekao je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Melnik za list Handelsblat.

To nije jedina tačka spora unutar NATO.

Vašington od Nemačke zahteva i jasnu poziciju o gasovodu Severni tok 2, drugom gasovodu koji spaja direktno Rusiju i Nemačku.

Ministarka Lambreht je za Velt rekla da gasovod – koji je završen, ali njime još nije potekao gas – neće ni proraditi ukoliko dođe do ruskog udara na Ukrajinu.

"Sasvim je zaludna zamisao da usred Evrope može da izbije rat, koji bi inicirala Rusija, a da se istovremeno pojačava privredna saradnja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.