Blokada Gazele na narednom protestu Srbija protiv nasilja

Izvor: VOA, 02.Avg.2023, 13:15

Blokada Gazele na narednom protestu "Srbija protiv nasilja"

BEOGRAD - Četrnaesti protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u subotu 5. avgusta i planirana je blokada mosta Gazela, najavili su predstavnici opozicije.  Okupljanje će početi u 19 sati ispred Skupštine i šetaće se Ulicom kneza Miloša do Gazele, gde će već biti ekološka udruženja koja će se tamo okupiti u 18 sati. Kako je rekao predsednik DS Zoran Lutovac, protest će biti posvećen borbi protiv Zakona o planiranju i izgradnji, prenosi FoNet.  Lutovac je na konferenciji za novinare rekao da nedavno usvojene izmene zakona nisu u interesu građana, već uskog kruga ljudi oko šefa države Aleksandra Vučića. "Taj zakon proizvodi institucionalno nasilje", ocenio je Lutovac. Upitan o daljem razvoju protesta, Lutovac je odgovorio da političari za sada govore u Skupštini Srbije, a građani i žrtve režima ispred parlamenta. Poslanik Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da političari treba da govore na protestu, prenosi FoNet. Protesti "Srbija protiv nasilja" počeli su posle dva masovna ubistva početkom maja, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje, u kojima je život izgubilo 19 osoba. Vlast odbija da ispuni zahteve protesta, na kojima se traže ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promocije nasilja, ukidanje rijalitija, smena rukovodstva REM-a i RTS-a, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks. Smenjen je ministar prosvete Branko Ružić, a na njegovo mesto je došla njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović iz SPS. Zahtev za formiranjem Anketnog odbora, koji je opozicija podnela u Skupštini, formalno je ispunjen kada je skupštinska većina izglasala osnivanje tog tela 11. jula, ali je posle dve sednice njegov rad blokiran.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protest “Srbija protiv nasilja”: Blokadom Gazele protiv Zakona o planiranju i izgradnji

Izvor: VOA, 02.Avg.2023

BEOGRAD - Novi, četrnaesti po redu građanski protest “Srbija protiv nasilja” biće održan u subotu, 5. avgusta u 19 sati, nakon čega će se okupljeni priključiti protestu ekoloških organizacija koje su najavile blokadu Gazele od 18 časova. Kako su na današnjoj konferenciji za medije istakli...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.