Blizu eliminacije koronavirusa: Uspešne strategije dve zemlje

Izvor: B92, 26.Apr.2020, 22:01

Blizu eliminacije koronavirusa: Uspešne strategije dve zemlje

Dve zemlje koje koje se vode različitim ideologijama bliže se istom, izvanrednom cilju: Potpunoj eliminaciji koronavirusa.

Ono što ih posebno izdvaja je nepolitički pristup, koji vraća poverenje u demokratiju, piše Njujork tajms.

Hiljadama milja daleko od raznih konferencija za medije, poput onih koje drži Donald Trmap, konzervativni premijer Australije, a sa druge strane progresivna premijerka Novog Zelanda vode svoje zemlje ka brzom suzbijanju koronavirusa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Obe države svakog dana prijavljuju samo nekoliko novih slučajeva, što je velika razlika u odnosu na stotine zaraženih u martu. Oni se tako približavaju izvanrednom cilju: potpunom uklanjanju virusa iz svojih država.

Kako piše Njujork tajms, bez obzira na to hoće li stići do nule ili ne, ono što je već postignuto u Australiji i na Novom Zelandu je izvanredan ishod.

Skot Morison, premijer Australije, konzervativni hriščanin, i Džasinda Ardern, miljenica Novog Zelanda, uspevaju u povratničkoj demokratiji, u kojoj vode eksperti, a tiha koordinacija je mnogo važnija.

"Ovo se svakako razlikuje od SAD", kaže Piter Kolinjon, lekar i profesor na Australijskom nacionalnom univerzitetu koji je radio za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

"Ovde nije vreme za politiku. Ovo je vreme da analiziramo podatke i radimo ono što ima najviše smisla", objasnio je dr Kolinjon.

Prema pisanju Njujork tajmsa, normalno stanje, sa poraženim virusom, gde se gomile okupljaju u pabovima, a svako dete ide u školu, teško je zamisliti u SAD, gde vlada nestašica testova, a kasna reakcija predsednika Donalda Trampa je dovela do skoka broja obolelih i umrlih.

Eliminacija virusa znači smanjenje infekcije na nulu na određenom geografskom području uz kontinuirane mere za kontrolu bilo kakvih novih epidemija i za to će možda da budu potrebne veće zabrane putovanja.

Druga mesta za koje se čini da drže virus "pod kontrolom" su Kina, Hongkong i Singapur, ali su primetili da broj obolelih ponovo skače zbog infekcija koje su stigle iz inostranstva.

Daleko od bilo kog svetskog žarišta, ove dve ostrvske zemlje imale su prednost vremena. Australija je svoj prvi slučaj prijavila 25. januara, Novi Zeland 28. februara, ali u poređenju sa Trampom i liderima u Evropu, Morison i Ardern su odgovorili snažnijim upozorenjima.

I Australija i Novi Zeland morale su kao i ostale države da uvedu određene mere.

Morison je zabranio dolaske iz Kine 1. februara, dan pre nego što su to učinile SAD, i proglasio pandemiju 27. februara (dve nedelje pre SZO), formirajući nacionalni kabinet saveznih i državnih lidera kako bi se izgradili bolnički kapaciteti, prenosi Njujork tajms.

Na Novom Zelandu gde je vlada više centralizovana, Džasinda Ardern je uvela sistem uzbune koji je doveo do totalnog zatvaranja manje od mesec dana nakon što se pojavio prvi slučaj zaraze u zemlji.

Moramo se boriti teško i rano, rekla je premijerka Arden. U obe zemlje javnost se u početku odupirala, a potom se pridržavala mera, delom zato što su informacije koje su dolazile od zvaničnika uglavnom bile konzistentne.

Morison se izjašnjavao preko konzervativnog radija, dok je se Arden obraćala javnosti uživo preko Fejsbuka. Ipak, oboje su dobili pohvale naučnika zbog slušanja i prilagođavanja dokazima.

"To je slučaj u kom političari jednostavno ne smetaju. To je kombinacija stvari, ali mislim da se svodi na uzimanje saveta na osnovu ekspertize“, rekao je Ian Miki imunolog sa Univerziteta u Kvinslendu, koji je učestvovao u planiranju odgovora za pandemiju.

Rezultati su nesporni: Australija i Novi Zeland su skoro potpuno spustili krivulju. Australija, nacija od 25 miliona ljudi zabeležila je samo 6.675 slučajeva zaraze i ima 79 umrlih. Novi Zeland ima 1.456 obolelih i 17 umrlih. Dnevna stopa rasta manja je od 1 procenta, a testiranje po glavi stanovnika je među najvišim na svetu.

Ove brojke približavaju ove zemlje Tajvanu i Južnoj Koreji, koje su za sada kontrolisale širenje virusa, za razliku od SAD i Evrope.

Sve je počelo sa naučnicima. Najpre je Kina početkom januara prikazala genetski kod za koronavirus, te su patolozi u javnim zdravstvenim laboratorijama počeli da dele planoe za testove.

"To je značilo da bismo mogli da napravimo test i brzo napredujemo, što je bilo srazmerno uporedivo svuda", rekao je dr Kolinjon, prenosi Njujork tajms.

Vlada je takođe otvorila budžet za podršku kako bi podrđala radnike i dodala zdravstvene kapacitete.

I na Novom Zelandu su stručnjaci bili zaduženi za još hrabriji potez. Doktor Majkl Beker, lekar i profesor Univerziteta Otago u Velingtonu postao je istaknut glas van vlade koji je težio eliminaciji virusa, a ne samo njegovom suzbijanju.

Zabrinuvši da će se virus previše brzo proširiti, doktor Beker je rekao da se prvih nekoliko nedelja od pojave slučaja na Novom Zelandu, borio sa anksioznošću. "Bili smo na ivici noža", rekao je.

Premijerka Ardern je 23. marta najavila da će zemlja težiti ka eliminaciji virusa. Kritičari su ispitivali da li je to moguće primećujući da može biti previše asimptomatskih slučajeva koji bi garantovali eliminaciju.

U Australiji zvaničnici uglavnom su raspravljali o eliminaciji privatno, kao potencijalni sporedni efekat strategije koju još uvek opisuju kao suzbijanje.

Dr Brendon Marfii, glavni lekarski zvaničnik u Australiji, rekao je prošle nedelje parlamentarnom odboru Novog Zelanda da bi eliminacija bila scenario "nirvane" - dostignuće koje bi bilo teško održati bez određenih zabrana međunarodnog putovanja ili 14-dnevnog karantena do dobijanja vakcine stiže.

Permijerka Novog Zelanda Ardern i premijer Australije Morison već su razgovarali o ponovnoj dozvoli putovanja između dve zemlje, a neki naučnici se pitaju da li bi eliminacija koronavirusa dobrim upravljanjem mogla da obnovi neku veru ne samo u demokratiju, već i u vrednost ekspertize.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.