Bliži se kraj...

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 12:12

Bliži se kraj...

Izraelske odbrambene snage započele su borbe protiv, kako tvrde, terorističkih operativaca u naseljima grada Gaze, Daraj i Tufa.

Tu je ostao jedan od poslednjih Hamasovih bataljona na severu Gaze, rekao je portparol IDF kontraadmiral Daniel Hagari, što ukazuje na to da se vojska približava okončanje svoje kopnene ofanzive u severnom delu enklave.

"Prešli smo na borbu u Daraj-Tufi, u blizini Šejaje i time završavamo (naše operacije) u Džabaliji, Bejt Hanunu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šejaji i Daraj-Tufi", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, posle gotovo dva meseca otkada je IDF započeo kopnenu ofanzivu protiv Hamasa.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da imaju operativnu kontrolu nad Bejt Hanunom, Džabalijom i nekoliko drugih oblasti u severnoj Gazi, nagovestivši da će biti potrebno još nekoliko dana da se operacije u Šejaji završe.

Tokom prethodnog dana, IDF je izvela vazdušne napade na oko 230 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, dok su teške borbe nastavljene u severnoj Gazi, uprkos tome što je vojska nagovestila da se operacije završavaju.

U Džabaliji, pripadnici IDF su u školi u kojoj su se sklonili civili pronašli oružje, dok su, saopštile su izraelske snage, u kampu Šati na severnoj obali Gaze, uočili grupu operativaca Hamasa i pozvali na vazdušni napad.

Vojnici su ostvarili napredak u južnoj Gazi, a u gradu Kan Junisu IDF je izvela vazdušne napade na zgrade u kojima su, kako tvrde, uočeni Hamasovi operativci.

Iz IDF dodaju da je i izraelska mornarica izvela napade tokom noći, pogađajući brodove koje koriste Hamasove pomorske snage.

Tokom protekla dva dana u Gazi je poginulo pet izraelskih vojnika, dok je njih još najmanje devet ozbiljno ranjeno, saopšteno je iz IDF. Hamasova kancelarija za medije u Pojasu Gaze saopštila je u sredu popodne da je broj poginulih u Gazi od početka rata prešao 20.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.