Bliže sa Amerikom, u interesu Srba i Srbije

Izvor: Glas javnosti, 08.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliže sa Amerikom, u interesu Srba i Srbije

Punopravno članstvo u EU je u najdubljem interesu Srbije i svih njenih građana. Na putu učlanjenja Srbije u EU neophodno je sprovesti brojne dodatne reforme kojima će se pravni poredak i privredni sistem Srbije, u narednih nekoliko godina, približiti standardima EU. Stoga će jedan od prvih poteza vlade biti upućivanje Skupštini Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU na ratifikaciju.

Cilj je da već krajem ove ili početkom naredne godine Srbija dobije status kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za ulazak u EU. Usvojićemo Akcioni plan, čija realizacija će obezbediti da Srbija, na kraju mandata vlade, bude spremna za ulazak u EU.

Opredeljenje za ulazak u EU nije u suprotnosti sa našom namerom da dalje razvijamo dobre političke, ekonomske i druge odnose sa drugim zemljama sveta. Jedan od prioriteta je produbljivanje i proširivanje ekonomskih i političkih odnosa sa Ruskom Federacijom. Ratifikacija gasnog aranžmana sa „Gaspromom“ u Skupštini biće jedna od prvih zakonodavnih inicijativa vlade. Ruskim partnerima predložićemo proširenje bescarinske trgovine, kao i uključivanje ruskih investitora u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata u Srbiji.

Vlada će nastojati da unapredi odnose sa SAD, s ciljem da najveća svetska sila, pri rešavanju sporova na Balkanu, u većoj meri uvažava interese Srbije i srpskog naroda. Posvetićemo pažnju razvijanju ekonomskih i političkih odnosa sa ostalim zemljama sveta, a naročito Kinom, Indijom, državama mediteranskog bazena i nesvrstanim.

Sve članice Koalicije su potpuno saglasne da vlada nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, kao i da će, u saradnji sa drugim državnim organima, preduzeti sve pravne i diplomatske mere za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Vlada će nastaviti sa diplomatskim aktivnostima čiji je cilj da što manje država prizna nezavisnost Kosmeta. Takođe, iniciraće ponovno pokretanje pregovora sa predstavnicima kosovskih Albanaca radi pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja.

Pri realizaciji diplomatskih inicijativa za očuvanje Kosmeta u sastavu Srbije, vlada će, kao i do sada, tesno sarađivati s Ruskom Federacijom i svim državama koje se protive ili nisu priznale nezavisnost Kosova. Uporedo, vlada će pokrenuti aktivnosti za opstanak srpskog naroda na Kosovu, kao i za poboljšanje njegovog ekonomskog i socijalnog položaja. Pri rebalansu budžeta za 2008. obezbediće se potrebna sredstva za teritoriju Kosmeta. Istovremeno ćemo preispitati postojeće mehanizme distribucije sredstava na Kosovu kako bi se obezbedila njihova pravednija raspodela i sprečilo da se pod maskom lažnog patriotizma sprovode zloupotrebe i pronevere.

Neophodnost jačanja ekonomije uz povećanje zaposlenosti i značajan rast

investicija, uključujući i investicije u infrastrukturu, uz održanje makroekonomske stabilnosti jezgro je ekonomskog programa vlade. Osnovni ekonomski ciljevi u naredne četiri godine su: dinamičan rast privredne aktivnosti, rast zaposlenosti, povećanje standarda građana Srbije i ravnomerniji regionalni razvoj. A preduslovi za to su učvršćenje makroekonomske stabilnosti, ubrzanje ekonomskih reformi, nastavak evropskih integracija, kao i značajno povećanje investicija.

Cilj vlade je da bruto domaći proizvod raste po stopi od oko sedam odsto godišnje, kao i da se u naredne četiri godine značajno poveća zaposlenost. Očekivani rezultat je otvaranje najmanje 200.000 novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti sa 18,1 na 11,9 odsto. Treći cilj je povećanje standarda stanovništva i smanjenje regionalnih i socijalnih razlika, a četvrti smanjenje regionalnih razlika u nivou razvijenosti. Predviđeno je i formiranje Fonda za ravnomeran regionalni razvoj, a razmotriće se mogućnost dislociranja nekih državnih institucija u nerazvijena područja.

Smanjivanje inflacije sa sadašnjih oko 12 odsto godišnje na nivo od oko četiri u 2012, kao i smanjenje deficita tekućih plaćanja sa sadašnjih 13 odsto na osam u 2012.

Reforma i jačanje sistema odbrane za strateški cilj imaće nastavak izgradnje efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane i izgradnju moderne, profesionalne i efikasne Vojske. Prioriteti su i puno učešće Srbije u programima Partnerstva za mir i demokratska kontrola vojske i ostalih snaga odbrane.

Radi jačanja ukupne stabilnosti i bezbednosti, važno je u okviru Rezolucije 1244 SB UN nastaviti saradnju sa međunarodnim snagama i institucijama UN na Kosmetu.

Bezbednost Srbije je neodvojiva od bezbednosti evropskog prostora. Otuda razvoj dobrih odnosa sa ključnim činiocima globalne, evropske i regionalne bezbednosti, a posebno sa susedima, je prioritet politike odbrane Srbije.

Ostvarenje visoke stope rasta BDP u narednim godinama zasnivaće se dominantno na izgradnji novih, i suštinskoj modernizaciji postojećih privrednih kapaciteta. Neophodno je da se učešće investicija u BDP poveća sa sadašnjih 22 na nivo od 26 do 28 odsto u 2012.

U narednom periodu planira se ubrzanje započetih i pokretanje novih krupnih infrastrukturnih projekata, a najvažniji su: završetak izgradnje autoputa i modernizacija železnice na Koridoru 10, početak gradnje autoputa prema južnom Jadranu, proširenje i modernizacija mreže regionalnih puteva, modernizacija Koridora 7, početak izgradnje gasovoda „Južni tok“ u saradnji sa „Gaspromom“ itd.

Vlada planira da najkasnije do septembra 2008. poveća penzije za 10 odsto, a da se do kraja 2008. usvoje izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima bi se uvela indeksacija penzija prema kretanju zarada tokom 2009. i definisala dinamika povećanja odnosa prosečnih penzija i prosečnih zarada do nivoa od maksimalno 70 odsto u skladu sa ekonomskim i fiskalnim mogućnostima zemlje.

Efikasna borba protiv korupcije i kriminala zahteva donošenje i Zakona o zamrzavanju i oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom - koji će biti predložen Skupštini u najkraćem roku. Uvešće se zakonska obaveza da svi državni funkcioneri na republičkom i lokalnom nivou, rukovodioci državnih ustanova javnih preduzeća javno saopšte podatke o svojoj imovini. U slučaju otkrivanja korupcije, osim predviđene krivične odgovornosti, državnim funkcionerima trajno bi se zabranilo bavljenje politikom, a onim u državnom sektoru trajno rad u istom.

Nad svim službama bezbednosti uspostaviće se civilna kontrola. Nova identifikaciona dokumenta izrađivaće se u skladu sa najnovijim tehnološkim rešenjima, čime će se ispuniti jedan od najvažnijih uslova za dolazak na belu šengensku listu.

Vlada će nastaviti politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i neodložnog izmirenja svih međunarodnih obaveza. Samo na takav način naša država može postati punopravni i uvaženi član međunarodne zajednice.

Kao što će sama poštovati međunarodno pravo, vlada će to isto tražiti i od drugih. Insistiranje na poštovanju međunarodnog prava od strane drugih država je ključni oslonac u našoj borbi za očuvanje Kosmeta u sastavu Srbije.

U slučaju međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu vlada će uporno insistirati da se svi zločini jednako tretiraju tj. da nema manje vrednih žrtava i povlašćenih zločinaca.

Na kraju - projekat nove vlade zapravo je projekat boljeg života uz očuvanje posebnosti i dostojanstva svih građana koji žive u Srbiji.

Vlada Cvetkovic-Macek je bila mala beba za ove izdajnike. Sve bi trebalo strpati u zatvor. Ali ko ima m...a da to uradi?

Da unapredimo odnose sa Amerikom?! Zar nije zvanicna politika ove drzave distanciranje od onih koji su priznali Kosmet?

Dokle vise taj poltronsko-podanicki odnos prema Americi? Sta jos treba da nam urade da bi im okrenuli ledja?

Ako vec unapredjujemo odnose onda to treba da bude obostrano, pa da nam oni za pocetak plate ratnu stetu.

Svašta , unapređenje odnosa sa genocidnom tvorevinom.

43 meseca će biti vladavina đavola (kusog).

Odricaćete se vi Amera.

Zbog ove magijaske reci o navodnim 43, taj koji je to

napisao ce da ima vise LICNIH problema.

Proricanja su ZABRANJANJENA. U njima nema

istine vec zamka za one koji to rade i sire. Ima tu

jedna velika opasnost za one zapustena mozga, jer

je receno : Znati i zacutati.

Pročitaj BIBLIJU Novi Zavet .... Otkrovenje po Jovanu prva i druga knjiga ..... "i svi će govoriti ko će protiv te vojske i daće mu se da vlada 43 meseca"... eto nisam prorok nego samo pročitah "nešto malo BIBLIJE"... pročitaj i ti nije na odmet. Ne košta mnogo 800 din. Htedoh nešto da ti da ti prepišem iz nje ali ...kupi.

Nisi ti to procitao uopce. Nisi ti to trazio da ti neko

ko zna, po svom pozivu, malo bolje da ti kaze sta se

i kako cita. I ta brojka ne postoji. Ako si ambiciozan da

siris rec Bozju, onda ides u skolu i tako kako treba da

ide dalje. A ne kao onaj ruski magijas sto je tu, da

lupeta gluposti posto je nesto pokupio u onim

mancurijskom selu tamo gde plesu djavolji ples. I

plus ono to nesto preko telefona. Pisi nesto sto sam

mozes da smislis i ne lupetaj gluposti da se ostali

narodi iscudjavaju da jos ni to nismo oterali od

sebe. Oni su to pre 300 godina uradili. Uput prevod

te knjige je sa nemackog, i sva 4 trenutna su na

bazi jednog osnovnog ucenja i ostalih izvora.

Te brojke su LUPETANJA.

Ja ti rekoh a ti kako hoćeš ..... ali uzalud je ćoravom namigivat a gluvom šaputati ... i ućutah. A kako se čita biblija stvarno ne učim od katoličkih popova oni su se pokazali u USA, KANADI , AUSTRALIJI.... nema više starosedelaca.

Koje knjige sa Nemačkog kada je biblija pisana na Grčkom i Aramejskom.

Znati upozoriti i zaćutati ....to si hteo možda da kažeš....da ne proguta ovu stednju reč.

Ima ima te brojke 43 meseca ..... ima i žig zveri bez kog se ne može kupiti ni prodati .... postoje i bliznakinje zla.... ma tvoj problem.

pa nije amerika najveca vojna sila , pre bih rekao najagresivnija. A posle rata sa iranom ........... videcemo da li se isplatilo priblizavanje americi

Potpuno podrzavam unapredjenje odnosa sa Amerikom! Kada velike zemlje kao Indija, Kina i Rusija pazljivo biraju nacine kojima stite svoje interese i izbegavaju konflikt sa Amerikom, zasto bi jedna minijaturna zemlja kao sto smo mi ulazila u konflikt sa najmocnijom zemljom na svetu! Ostavimo to Iranu i Severnoj Koreji [mada vidim i Severna Koreja se menja! ;) ]

Amerika je vec 15 godina u konfliktu sa Srbijom!! Ti ko da si prespavao zadnjih 15 godina.

Neka kauboji pokusaju da bombarduju i cepaju jednu od tih zemalja pa da vidis kako ce oni da "pazljivo biraju nacine kojima stite svoje interese i izbegavaju konflikt sa Amerikom". Amerikanci ubijaju Srbiju vec 15 godina.

Tacno nostradamus. "priblizavanje" Americi sada je samoubistvo. Opet ce Srbi na nadrljaju zbog tupavih politicara. Ovaj vek je vek Kine, Indije i Rusije. To i Amerikanci znaju.

И шта ћемо ми још све да урадимо и колико дуго ћемо морати да чекамо да се естаблишмент САД смилује и престане да нам ради о глави? Неко је рекао "Што смо им се више нудили то су нас они више презирали".

Ово значи да нећемо тражити од Генералне скупштине УН да наложи Међународном суду правде да проучи проблем признања Космета и о томе изда своје мишљење. Како се САД јако противе таквом поступку рекао бих да је премијер имплицитно изјавио да је Влада, и више од половине бирачког тела које стоји иза ове Владе, одлучила да "пусти КиМ и косметске Србе низ воду", а да ће само декларативно да се залаже за интегритет земље. Није ми јасно зашто ме то толико погађа кад ћу ускоро моћи да путујем без виза.

Jel to stamparska greska ili neki cudni sarkazam - Srbija bliza americi? Amerika brani INTERESE SRBIJE !!! ha ha ha Dabogda vas branili svake godine od marta do juna nocom...

Vama tamo je svraka popila mozak izgleda! Pa zar vas nisu bombardavali bombama budale jedne,

dakle bombama a ne bombonama i cokoladama...

Ako su hteli da kolonizuju ili pridobiju Srbiju za sebe umesto da za 10 godina potrose 120 milijardni na rusenje Slobe moglu su recimo da uloze 60 milijardi u srbiju infrastruktutru i fabrike i njive i pridobiju svakog srbina 90% a sloba bi umro i ovako i onako...

ali ne vole oni ka ubijaju SLOVENE .

e pa da bog da vas Soros i kompanije tukli po ulicama.

Kolonizatori i Kapitalisti se najvise plase strajkova...

Prestanite da radite svi kompletno 10 dana i oni ce otici da koloniziraju poslusnije

i isplativije nacije ...

pitanje Jel glas javnosti i kurir ima jos uvek istog vlasnika ili je neko kupio ove novine?

VIdim u posledenje vreme su postali simpatizeri okupatora, kolonijalista, i imerije u raspadu...

neka mi neko odgovori molim vas...

CUJ OVO:

"Vlada će nastojati da unapredi odnose sa SAD, s ciljem da najveća svetska sila, pri rešavanju sporova na Balkanu, u većoj meri uvažava interese Srbije i srpskog naroda."

Pa sta jos ima da se uvazi za Srbe. Amerikanci su rasturili i unakazili Srpski narod i Srpsku drzavu. O kakvim sad interesuma ovi pricaju???

Amerikancima sada odgovara mir jer su uraduli ono sto su hteli, sad mogu sa Srbima i u kolo da se uhvate.

Kakva najveca sila, kakve gluposti. Ne postoji

nikakva sila. To su prazne price. Pa oni su

izgubili sve ratove. Oni nemaju vojnike. Gotovo

40% vpojnika su crnci, a njih ni u snu ne smeju da

salju u borbu zbog mogucih unutrasnjih problema.

Saradnja dva velika naroda Srba i Amerikanaca je

nesto drugo. Kda korejci koriste takav recnik sto mi

da se pravimom blesavi. Najbolje je da ih ignorisemo.

Oni su vec zvanicno priznali pravo Brazilu da pocne

oko sebe stvarati vojnu silu. Ova vlada samo prica i

ne pravi red u ekonomiji, da se kresu porezi, da se

penzije komunistickoj administraciji ZALEDE za sva

vremena. Da se smanje drzavna placanja onima koji

bi da se bore za srpsku CG, ali ne tamo vec tu, i

slicno. Radi se o radnoj disciplini i SVETOM POSTOVANJU RADA. I da se konacno, po svedskom

modelu administrativne sluzbe rasporede po raznim

gradovima drzave. Kada svi placaju poreze neka svako ima i dio tih drzavnih poslova. Od ovi krupnih reci ama

bas nista. Nista. Kakva diplomatija, kakve gluposti.

Ima da se saradjuje sa Brazilom, jer su i amerikanci

od njih trazili tajnu za to novo bio-gorivo. Oni su ti

koji su napred i Japanci vec spremaju talas novih

proizvoda sto ce da potopi svu industriju knjiga i

stampe. Ide se tamo gde je LOVA.

no comment

zuti ko g...a

sama boja nam kaze kakvi su

Благо нама ! Тадић диктира и диригира,``уштимани`` оркестар са ``живим`` Бетовеном у Јагодини свира, а Мирко Цветковић глади браду ! Срећно Србијо,наравно без Косова и Метохије !

Bice rata - gradjanskog. Ova vlada ce morati motkama da se otera kao i Milosevic. Ovo je stvarno prevsilo svaku meru.

Boze, spasi nas od ovakvih. Ovo je katastrofa. Pa zar je moguce da ovako mislimo o svom dzelatu? Ima li nekoga u Srbiji da ovome stane na put? Pomagajte ljudi!

Dobre odnose narodi Srbije trebaju da uspostave sa americkim narodom , a sa njihovom diplomatijom i politikom nikako i nikada . Narodi Amerike preko nasih iseljenika u Americi mogu vise da koriste Srbiji i narodima Srbije nego cela americka diplomatija (cast izuzecima) a od njihove politika treba bezati sto dalje . Jedino ako sa njihovim politicarima Srbija uspostavi diplomatske odnose moze ocekivati jos bombardovanje i jos vece cepanje Srbije . . To je veliki i neoborivi dokaz iz proslog vek pr. Jugoslavije i velika pouka sto su ucinili Srbiju u proslom veku , koliko su samo dece ubili . Koja vlada bude uspostavila diplomatske odnose sa americkom diplomatijom treba je narod Srbije pod hitno smeniti , vuk dlaku menja ali cud nikada , od starog neprijatelja nikada prijetelja , ko to ne razume proci ce kao bos po trnju . Ko u Srbiji misli da se ne moze ziveti bez americke politike neka se iseli kod amera ili neka uzme konopac pa neka se obesi , a druge neka pusti da zive bez americke politike i da sami grade svoju buducnost . kome treba americko tutorstvo neka ide kod njih da ga tutorisu koliko god pozeli . Orao.

Zar ova vlada toliko laze , da zaborave sta su rekli pre dve nedelje?Cas nece da imaju nista sa onima koji su priznali Kosmet , cas vise ce da se priblize Americi.Politicari su , izgleda , najveci lazovi na zemaljskoj kugli.Ko vise veruje , sta ko kaze i zasto!?!Dok nne dobiju glasove , skidaju i zvezde s' neba , a posle svi redom vidjamo zvezde od muke.

Izgleda da se istorija ponavlja.

Prvo premijer postane CVETKOVIC (kao i 1941god.) - onda on potpise dokument sa Satanom -

onda ljudi izadju na ulice -

i onda pocne - RAT!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.