Bliski susret s čitaocima u požarevačkom parku

Izvor: RTS, 27.Okt.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliski susret s čitaocima u požarevačkom parku

Požarevački pisci svoja najnovija dela predstavili su na nov i zanimljiv način. Umesto književne večeri organizovali su matine u gradskom parku.
Književnost jeste svima namenjena, ali nije svima jednako dostupna. Požarevački pisci - u saradnji za izdavačkom kućom Prosveta, odlučili su da svoja dela predstave van akademskih institucija - u gradskom parku ispred spomenika knezu Milošu Obrenoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Sumnjiv mi je to pazar, mogao bi Miloš, Knez srpsku a nekrunisan, da pomisli kad za odrubljenu glavu kumovsku u Carigrad sultanu na dar izručujem, čerez milosti njegove i vlasti moje", kaže Milisav Milenković, književnik.
Promocija novih književnih dela bila je, na neki način, i javni čas jer su u publici bili i požarevački gimnazijalci, a među piscima njihova profesorka srpskog jezika.
"Moji đaci vole da čitaju ja to uvek govorim kad god me pitaju na nekim promocijama, da deca više ne čitaju, stanje je onakvo, stanje je ovakvo. Stanje je takvo kako je, ali mislim da će uvek da se čita i evo to su pokazali, došli su ovde da saslušaju profesorku i bili su presrećni", kaže Biljana Milovanović Živak, književnica iz Požarevca.
Osim novih romana i pesama požarevačkih autora, javnosti su prvi put predstavljeni i eseji Iva Andrića o stranim piscima. Andrić je takođe posećivao Požarevac.
"Dolazio u Požarevac kod urednika časopisa Braničevo Vojina Živkovića, sa kojim je bio dobar prijatelj. Često ga je obilazio i uvek kada bi došao,to smo saznali od Biljane Milovanović, on je uvek odlazio na grob Milice Stojadinović Srpkinje", kaže Dragan Milenković, direktor beogradskog Izdavačkog preduzeća Prosveta.
Dela požarevačkih pisaca predstavljena su i na beogradskom Sajmu knjiga, a književni matine u požarevačkom parku pokazao je da se čitaocima može prići na drugačiji i manje formalan način.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.