Bliski prolasci i buduće pretnje asteroida

Izvor: Blic, 28.Jan.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliski prolasci i buduće pretnje asteroida

Oko 50 miliona svemirskih tela prođe pored Zemlje svakod dana. Evo nekoliko primera asteroida koji su proleteli pored nas i budućih potencijalnih pretnji po “plavu planetu”.

U februaru 2010. godine jedan asteroid prošao je najbliže Zemlji od bilo kog objekta do sada, nakon što se prethodno udaljio od naše planete. Primetili su ga naučnici američke svemirske agencije NASA, koji su saopštili da je asteroid 2011CQI, širine metar, putovao 5.480 kilometara iznad Zemljine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << površine.

Prethodni rekorder u bliskom prolasku pored Zemlje načinio je FU162, koji je 2004. prošao pored nas na udaljenosti od 6.400 kilometara.

U junu prošle godine, novootkriveni asteroid veličine stambene zgrade "za dlaku” je promašio Zemlju – bio je 23 puta bliži od Meseca tokom prolaska. Ovaj svemirski kamen, nazvan 2011MD, bio je na oko 12.700 kilometara udaljenosti od površine naše planete i mogao se videti i kroz manji teleskop.

Septembra 2010. naučnici NASA-e otkrili su da su dva asteroida prošla blizu Zemlje, 2010 RX30, sa oko 20 metra prečnika proleteo je na udaljenosti od 248.000 kilometara, dok je drugi, 2010RF12, veličine dve trećine prvog kamena, prošao na procenjenih 79.000 kilometara.

NASA procenjuje da će asteroidi manji od 25 metara u prečniku izgoreti u našoj atmosferi, bez uzrokovanja štete.

Stručnjaci NASA su prošlog leta objavili da asteroid širok 548 metara preti da udari u Zemlju 2182. godine, a šanse da se to dogodi su 1:1.000. Ukoliko ipak dođe do udara, procenjuje se da bi naneo više štete nego atomska bomba bačena na Hirošimu.

Prethodno će Apofis, 25 miliona tona teško telo, proleteti blizu naše planete tri puta zaredom. Prvi bliski prolazak očekuje se 2029.

Povezane vesti: Solarna oluja pogodila Zemlju, danas vrhunac Ruski naučnik: Imam dokaze o postojanju života na Veneri Astronauti snimili munjama obasjano nebo iznad Afrike Prvi put viđena dezintegracija komete u Suncu NEOštit za odbranu zemlje od asteroida

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bliski prolasci i buduće pretnje asteroida

Izvor: medio.rs, 29.Jan.2012, 03:12

Oko 50 miliona svemirskih tela prođe pored Zemlje svakod dana. Evo nekoliko primera asteroida koji su proleteli pored nas i budućih potencijalnih pretnji po plavu planetu.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.