Bliski istok i sukobi: Napadi na Hute u Jemenu pokazuju da se rat u Gazi već proširio

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 11:43

Bliski istok i sukobi: Napadi na Hute u Jemenu pokazuju da se rat u Gazi već proširio

Širenje rata na Bliskom istoku nije samo rizik - to se već desilo, piše BBC međunarodni urednik

Vreme je da se prekine sa pričom o riziku da se rat u Gazi proširi negde druge na Bliskom istoku. To se već desilo.

Nade da ono što se dešava još može da se zaustavi zasnivaju se na činjenici da je sve još uvek na relativno niskom nivou, kada se uzmu u obzir najgori scenariji o regionalnom ratu.

Kad su u pitanju američki i britanski napadi na Hute u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jemenu tu se ne radi samo, kao što to žele da predstave ministri u Londonu, o slobodi plovidbe i svetskoj trgovini.

Oni su u direktnoj vezi sa događajima u Gazi i predstavljaju eskalaciju krize koja je zahvatila čitav region.

Saudijci su Hute bombardovali od 2015. godine sve do postizanja primirja pre malo više od godinu dana, tako da je malo verovatno da će ih nova runda vazdušnih napada zastrašiti - oni su naviknuti na to.

Ne verujem da se jednom rundom vazdušnih napada može da postići bilo šta sem da ih navede da pomisle: Jeste, na pravom smo putu.

Oni žele da budu doživljeni kao neustrašivi otpor Americi i zapadnim saveznicima koji podržavaju Izrael.

Huti tvrde da izvode ove napade u Crvenom moru zbog rata u Gazi, ubijanja civila i teških lišavanja koje je Izrael nametnuo blokadom svega sem malog dela snabdevanja hranom i pomoći koja im je potrebna da prežive.

Oni kažu da, ako se rat u Gazi završi i ako se dozvoli ulazak pomoći, ne bi više pretili značajnom međunarodnom plovnom putu.

Neki kritičari američke i britanske podrške Izraelu kažu da bi momentalno primirje u Gazi bio mnogo bolji način da se zaustave napadi Huta nego da ih se bombarduje.

A ako se napadi Huta nastave posle primirja, argument je da bi vazdušni napadi protiv njih tada imali veći legitimitet.

Postoji mogućnost da bi ova američko-britanska akcija mogla da produži ili eskalira situaciju sa Hutima, umesto da je zaustavi.

U novembru prošle godine, kad su Huti načinili prve korake u širem ratu u Gazi i izvršili napade na trgovačke brodove uz obalu Jemena, razgovarao sam sa Muhamedom Ali Al Hutijem, jednom od vodećih članova njihove organizacije.

Tata je bio veoma prkosan, a apsolutno sam siguran da će Huti nastaviti da budu prkosni i sada.

Oni će želeti da izvršavaju više napada, kako bi pokazali da su prkosni i neporaženi.

Američki i britanski napadi su pogodili mnogo različitih lokacija.

Iako je nemoguće znati tačan vojni kapacitet Huta, deluje malo verovatno da ju je onesposobila jedna rudna vazdušnih napada.

Jemen se graniči sa Saudijskom Arabijom.

Redovno saudijsko bombardovanje od 2015. godine čini se da nije imalo nikakvog značajnog uticaja na njihov vojnu sposobnost.

Jemen je planinska zemlja.

Imajući u vidu iskustvo pod stalnim bombardovanjem koje imaju, verovatno je da su pokušali da sakriju njihove stvari.

Iran je verovatno poslao savetnike i instruktore u Jemen da im pomognu u rukovanju oružjem koje su im poslali, a takođe su sigurno smislili načine kako da se ti napadi prežive.

Možemo da procenimo koliko je Iran osavremenio arsenal Huta po tome iz kakve vrste oružja pucaju iz Jemena.

Ona su sofisticiranija, smrtonosnija i stoga predstavljaju veću pretnju.

Kad su Huti zauzeli trgovački brod prošlog meseca, na snimku njihovog napada se vide dobro obučeni komandosi kako se iskrcavaju iz helikoptera.

Izgledaju ubedljivije od prizora koje često viđamo na televizijama - grupa neuredno odevenih muškaraca koji vitlaju kalašnjikovima.

To ne može da se poredi sa silom koju mogu da iskažu Amerika i Velika Britanija, ali u u ovoj vrsti ratovanja to nije poenta.

Ako Huti, koji imaju podršku širom regiona, mogu da nastave da ugrožavaju brodove i pucaju na njih, to će biti signal njihovim sledbenicima da ih Zapad nije pokorio.

Izvesno je da će biti još odmazde Amerike i njenih saveznika ako Huti ne budu radili kako im se kaže.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bliski istok i sukobi: Napadi na Hute u Jemenu pokazuju da se rat u Gazi već proširio

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2024

Širenje rata na Bliskom istoku nije samo rizik - to se već desilo, piše BBC međunarodni urednik

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.