Blinken u Hanoju: Obećanje o jačanju veza SAD i Vijetnama

Izvor: Beta, 15.Apr.2023, 12:38

Blinken u Hanoju: Obećanje o jačanju veza SAD i Vijetnama

Američki državni skeretar Entoni Blinken i premijer Vijetnama Fam Min Čin obećali su danas na sastanku u Hanoju da će odnose dve zemlje podići na viši nivo.Sastanak je održan dve nedelje nakon 50. godišnjice povlačenja američkih vojnika iz Vijetnama koje je označilo kraj direktnog vojnog učešća SAD u toj zemlji.Blinken je takođe označio početak radova na kompleksu nove ambasade SAD u Hanoju, projektu vrednom 1,2 milijarde dolara kojim Bajdenova administracija želi da pokaže svoju posvećenost daljem unapređenju veza, manje od 30 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa 1995. godine.Uprkos zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Vijetnamu, Vašington vidi Hanoj kao ključnu komponentu svoje strategije za region i nastoji da iskoristi tradicionalno rivalstvo Vijetnama sa mnogo većim susedom Kinom kako bi proširio uticaj SAD u regionu, navodi AP."Sada se nadamo da ćemo moći da podignemo (odnose) na još viši nivo", rekao je Blinken posle sastanka."Ovo je bio veoma sveobuhvatan i efikasan razgovor i u budućnosti ćemo nastaviti da produbljujemo odnose. Veoma cenimo ulogu i odgovornost SAD prema azijsko-pacifičkom regionu, ili, u širem smislu, prema Indo-pacifiku", rekao je Čin.On je dodao da vijetnamska komunistička vlada želi da "bilateralne veze dodatno podigne na novu visinu".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Blinken u Hanoju: Obećanje o jačanju veza SAD i Vijetnama

Izvor: Danas, 15.Apr.2023

Američki državni skeretar Entoni Blinken i premijer Vijetnama Fam Min Čin obećali su danas na sastanku u Hanoju da će odnose dve zemlje podići na viši nivo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.