Blinken putuje u Kinu naredne nedelje

Izvor: VOA, 09.Jun.2023, 17:51

Blinken putuje u Kinu naredne nedelje

 Američki državni sekretar Entoni Blinken planira da otputuje u posjetu Kini ovog mjeseca, dok Bajdenova administracija pokušava da poboljša pogoršane odnose sa Pekingom. Američki zvaničnici saopštili su da se očekuje da će Blinken biti u Pekingu 18. juna i da će se sastati sa visokim kineskim zvaničnicima, među kojima su ministar inostranih poslova Ćin Gang i moguće predsjednik Ši Đinping, prenijela je agencija Asošijeted pres navodeći da su zvaničnici govorili pod uslovom da ostanu anonimni, s obzirom na to da ni Stejt department ni kinesko ministarstvo inostranih poslova nisu još potvrdili posjetu. Posjeta, koju su prošle godine dogovorili Ši i američki predsjednik Džo Bajden na sastanku u Baliju, prvobitno je bila planirana za februar ali je odložena nakon što je Amerika oborila kineski špijunski balon iznad američke teritorije, za koji je Peking tvrdio da je meteorološki balon koji je skrenuo s kursa. Od tada su dvije zemlje bile u kontaktu, ali su oni bili rijetki dok su rasle napetosti zbog kineskih poteza u Južnom kineskom moru, agresivnim akcijama prema Tajvanu i podrške ruskom ratu protiv Ukrajine. Kinesko ministarstvo odbrane je prošle nedelje odbacilo zahtjev američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina da se na marginama samita u Singapuru sastane sa kineskim kolegom. Međutim, kineski ministar trgovine je posjetio SAD prošlog mjeseca, a Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven se sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem u Beču početkom maja. Bela kuća je tada saopštila da je sastanak dio "tekućih napora da se otvorenim održe linije komunikacije i odgovorno rešava pitanje konkurentnosti dve zemlje. "Dvije strane saglasile su se da održavaju ovaj važan strateški kanal komunikacije da promovišu te ciljeve", navedeno je u saopštenju. Vodeći američki diplomata za Azijsko-pacifički region, Danijel Kritenbrink, posjetio je Kinu ranije ove nedelje zajedno sa jednim visokim zvaničnikom Savjeta za nacionalnu bezbjednost.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Blinken putuje u Peking sledeće nedelje: Da li će se u diplomatskoj poseti sastati sa Sijem?

Izvor: Blic, 09.Jun.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken planira da poseti Kinu ovog meseca u cilju popravljanja narušenih odnosa Vašingtona i Pekinga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.