Blinken ima poruku za Srbiju: Radujemo se jačanju naših veza; Čestitam vam za EXPO 2027

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 18:46

Blinken ima poruku za Srbiju: Radujemo se jačanju naših veza; Čestitam vam za EXPO 2027

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je Srbiji Dan državnosti.

"U ime naroda Sjedinjenih Država, želim da čestitam narodu Srbije povodom vašeg Dana državnosti", navodi Blinken na početku čestitke i nastavlja:

"Sjedinjene Države cene naše strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih veza i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda. Posvećeni smo podršci vašem cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članstva u Evropskoj uniji i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU.

Sjedinjene Države ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog koji vodi EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom. Sjedinjene Države se raduju daljoj ekonomskoj, energetskoj bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom.

Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine dok nastavljaju da se odupiru agresorskom ratu Rusije.

Učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU i raspoređivanje zajedno sa američkim snagama u misiji multinacionalnih snaga i posmatrača na Sinaju su primeri neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

Na kraju, iskreno čestitam na uspešnoj kandidaturi Srbije da bude domaćin Ekspo 27 u Beogradu i želim vam uspeh u pripremama za ovaj izuzetan događaj.

Narodu Srbije želim miran i prosperitetan dan i godinu pred nama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.