Blinken doputovao u Rim na razgovore sa italijanskim liderima i papom

Izvor: VOA, 27.Jun.2021, 17:23

Blinken doputovao u Rim na razgovore sa italijanskim liderima i papom

Američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je evropsku turneju u Italiji gde će tokom narednih nekoliko dana razgovarati sa italijanskim liderima, papom Franjom, liderima G20 i drugim zvaničnicima.  Nakon poseta Francuskoj i Nemačkoj, Blinken je u nedelju doputovao u Rim gde se sastao sa italijanskim šefom diplomatije Luiđijem Di Majom, a odvojeno je razgovarao i sa izraelskim ministrom inostranih poslova Jairom Lapidom. Blinken i Di Majo će u ponedeljak predsedavati sastankom Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a u Rimu, gde će se američki zvaničnik sastati i sa italijanskim premijerom i predsednikom Marijom Dragijem i Serđom Matarelom s kojima će, između ostalog, razgovarati o ratu i humanitarnoj situaciji u Siriji. Stejt department je saopštio da je situacija u Siriji i dalje veoma zabrinjavajuća, s obzirom na to da se desetine hiljada žena i dece suočavaju sa brojnim problemima u humanitarnim kampovima, a pripadnici Islamske države regrutuju novu generaciju boraca. Blinken će se u ponedeljak u Vatikanu sastati sa papom Franjom i nadbiskupom Polom Galagerom. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti klimatske promene, trgovina ljudima i pomoć zaduženim siromašnim zemljama. U oktobru bi sa papom trebalo da se sastane i predsednik SAD Džo Bajden, drugi američki predsednik katoličke veroispovesti.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"PAO" PRVI SUSRET: Novi izraelski šef diplomatije oči u oči sa Blinkenom - imaju plan za Persijski zaliv?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2021

Američki državni sekretar je nakon poseta Francuskoj i Nemačkoj, doputovao u Rim gde će tokom narednih nekoliko dana razgovarati sa italijanskim državnim vrhom, papom Franjom, liderima G20 i drugim zvaničnicima..Izrael ima ozbiljne rezerve prema iranskom nuklearnom sporazumu o kojem se pregovara...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.