Blinken: Bela kuća podržava opipljive korake ka stvaranju palestiske države; Abas: Gaza je sastavni deo

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 14:45

Blinken: "Bela kuća podržava opipljive korake ka stvaranju palestiske države"; Abas: "Gaza je sastavni deo"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Bela kuća podržava "opipljive korake" ka stvaranju palestinske države.

Blinken je ovo danas predsedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken je ponovio dugogodišnji stav Vašingtona da palestinska država mora stajati uz Izrael i da obe strane treba da žive u miru i sigurnosti, preneo je Tajms of Izrael. Blinken je primetio "povećanu nestabilnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Zapadnoj obali, gde je došlo do talasa terorističkih napada na Izraelce i pojačanih operacija izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za uništavanje Hamasa i drugih grupa.

Došlo je i do porasta nasilja doseljenika nad Palestincima.

On je takođe "podvukao stav Sjedinjenih Američkih Država da svi palestinski poreski prihodi koje prikupi Izrael treba dosledno da se prenose Palestinskoj samoupravi u skladu sa prethodnim sporazumima", rekao je Miler.

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da je Gaza sastavni deo palestinske državnosti i da ne bi trebalo da bude odsečena kao rezultat rata Izraela sa Hamasom, navodi se u zvaničnom saopštenju, koje je objavila WAFA.

Abas je rekao da Palestinci ne smeju da budu raseljeni iz Gaze ili sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael i da on ima ograničenu vlast nakon raskola sa Hamasom 2007. godine, preneo je Rojters.

On je pozvao na "sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se okončala izraelska okupacija palestinske zemlje, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, čime bi se postigao mir i bezbednost za sve", objavila je WAFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Abas rekao Blinkenu da je Gaza sastavni deo palestinske države

Izvor: Danas, 10.Jan.2024

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas je danas na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom rekao da je Gaza "sastavni deo nada za palestinsku državnost" i da ne bi trebalo da bude odsečena kao posledica rata Izraela i Hamasa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.