Blic na snimanju nove domaće serije „Mitski junaci srpske prošlosti“

Izvor: Blic, 06.Feb.2017, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" na snimanju nove domaće serije „Mitski junaci srpske prošlosti“

Ekipu nove serije „Mitski junaci srpske prošlosti“, scenariste i reditelja Gordana Matića, posetili smo u Gornjem gradu Kalemegdana gde snimaju epizodu o caru Dušanu. Iako je bilo deset stepeni ispod nule, ekipa je predano radila i ponavljala snimanje scena po nekoliko puta, a sve to pod budnim okom Matića, ali i producenta serije Jelene Bajić Jocić.

Dok je snimana scena u kojoj mladi car Dušan prvi put uzima mač u ruke i pokušava da savlada veštinu mačevanja, Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aleksić, arheolog, istoričar i stručni konsultant ovog projekta, otkriva nam detalje.

- Serija pod radnim naslovom „Mitski junaci srpske prošlosti“ posvećena je našoj baštini, herojima i vitezovima srednjovekovne epohe. Ovaj dokumentarno-igrani serijal od deset polusatnih epizoda ima specifičan zadatak za ekipu i nas stručnjake koji smo angažovani na ovom snimanju da na realan način predstavimo i materijalnu kulturu i sve ono ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku, a ne samo poznate istorijske podatke za koje znamo - objašnjava Marko Aleksić.

Na snimanju saznajemo da ekipa već nekoliko dana u teškim vremenskim uslovima, od ranih jutarnjih sati pa do kasnih večernjih, predano radi, a pojedinci to čine pod oklopima koji teže i po 100 kilograma.

- Svaka epizoda tretira po jednog od najznačajnijih i velikih ličnosti naše prošlosti iz perioda srednjeg veka, kao što su: Zmaj Ognjeni Vuk, Marko Kraljević, car Dušan, Miloš Obilić, Stefan Lazarević, knez Lazar, Vuk Branković... Ovo je jedinstveni projekat zato što se radi po ugledu na programe koje proizvodi Histori, BBC, Nacionalna geografija... Trudimo se da napravimo kvalitetnu priču i da privučemo, kako stariju tako i najmlađu populaciju. Verujemo da je razlog zbog čega dolazi do gubitka identiteta i razilaženje sa svojim srpskim korenima i tradicijom upravo taj što mladi uopšte nisu obavešteni, niti imaju predstavu o tome šta je srpska prošlost i šta su naši koreni - ističe producent Jelena Bajić Jocić.

Ona smatra da je projekat od krucijalnog značaja iako nemaju adekvatnu podršku svih struktura u Srbiji.

- U ovom projektu će se prvi put videti određeni artefakti i određena mesta koja su značajna za srpsku srednjovekovnu istoriju a koje do sada nikada niko nije snimio. Produkciju radi kuća „Contrast Studios”, a snimljeni materijal predajemo na proleće RTS-u.

Učestvuju manje poznati glumci, statisti i ljudi koji se bave ovom epohom i koji su obučeni da jašu, imaju opremu, oružje iz tog perioda, odnosno sarađujemo sa članovima Belih orlova i sa udruženjem Svibor - otkriva Jelena o seriji koja je do sada snimana i u Skoplju, Obedskoj bari, Prilepu, a radiće i u Istanbulu, Prizrenu, Kosovu Polju, Gračanici, Dečanima, Kruševcu...

U pauzi između snimanja dve scene, pitamo reditelja da li su ovo najteži vremenski uslovi u kojima je do sada radio...

- Jeste. Lično ne volim zimu, ni hladnoću, ali se trudim da sve izgleda na svetskom nivou. Nadam se da će posle našeg serijala deca koja vole da gledaju priče o kralju Arturu, Robin Hudu ili Cezaru saznati i o veličinama s ovih prostora kojima, nažalost, a na našu radost kao stvaralaca, niko nije posvećivao dovoljno pažnje. Naši junaci su zaista imali dramatične živote koji su i filmični sami po sebi - ističe kaže Gordan Matić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.