Blic istražuje otkriće Vikiliksa: Špijunira nas firma koja pravi elektrane

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" istražuje otkriće Vikiliksa: Špijunira nas firma koja pravi elektrane

Firmu “TRI” d.o.o. sa sedištem u Surdulici koja je targetirana za korišćenje nedozvoljenog softvera osnovala je “National Electric Power Company”, takođe iz Surdulice koja se bavi izgradnjom mini hidrolektrana.

Pročitajte još:

Džulijan Asanž otkrio prevaru u Srbiji: Kupljen softver za špijuniranje svih nas

Naime, kako je “Blic” juče pisao, Srbija je na mapi država u kojoj se građani nelegalno špijuniraju korišćenjem nelegalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << softvera. Vikiliks je objavio imena 99 firmi koje se bave prodajom softvera, a prvi put je dolazak ovih firmi u Srbiju zabeležen 20. novembra 2012.

Po saznanjima “Blica”, veliku ulogu u poslovanju ovih firmi imaju srpskoj javnosti nepoznati Branislav Popović i kontroverzni Bugarin Dimitar Borislavov Pančev.

Kako radi softver

Potpuno narušavanje privatnosti građana sporni softver omogućava tako što se u telefon ili računar ubacuje virus takozvani finfišer ili finspaj. Ovaj virus je toliko moćan da onima koji koriste softver omogućava ne samo da prate komunikaciju i kretanje mete već i da se vidi šta osoba fotografiše.

Pančev, poznat istražnim organima, radio je s privatnim televizijama po Bugarskoj i Srbiji, i predstavlja se kao broker za kupovine i preprodaje komercijalnih TV stanica tipa “Nova”, RTL i raznih radio-stanica.

Na firmu “TRI“ d.o.o. se vodi više IP adresa koje su prodate raznim korisnicima. Osnivač firme “TRI“ d.o.o. je inače “National Electric Power Company” iz Surdulice. Njen stopostotni vlasnik je švajcarska kompanija F.V.S.P.E. AG. Firma i ljudi oko nje dovode se u vezu sa danas atraktivnim poslom - izgradnjom mini hidroelektrana. Kao ključni igrač pominje se izvesni Branislav Popović o kome se dosad ništa nije znalo.

Ovi podaci su zbunili sve s kojima smo razgovarali u Surdulici. Niko od sagovornika (njih 10-15) nije čuo da u njihovom mestu postoji firma “TRI“ d.o.o. Za drugo preduzeće - “National Electric Power Company“ su samo čuli, ali mnogi ne znaju čime se ona bavi.

- Niko u Srbiji ne kontroliše uvoz špijunskog hardvera i softvera. Čak se ne može ni pretpostaviti koliko ih otprilike ima u našoj zemlji, ali je to sigurno znatno veći broj od onog koji se spominje u javnosti. Za sada nema mehanizma da se to spreči, čime su osnovna prava građana ugrožena. Već izvesno vreme upozoravam na ovaj problem, ali sve ostaje na verbalnoj podršci - kaže za “Blic” Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.