Blic: Skandal, niko neće odgovarati za Aleksinu smrt

Izvor: Prva.rs, 27.Jul.2017, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic": Skandal, niko neće odgovarati za Aleksinu smrt

Time je šestogodišnja borba Aleksinih roditelja početkom jula ove godine dobila tužan epilog.
Podsetimo, Aleksa se bacio s trećeg sprata nakon što je čak osam puta bio prebijen. Imao je, prema lekarskim izveštajima, potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare.
Za zlostavljanje su znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao niti je iko do sada odgovarao, iako je utvrđen niz propusta u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << škole. Međutim, zbog zastarelosti slučaja sada tek ne može niko da odgovara.
Aleksina majka Dragana Jovanović rekla je za "Blic" da joj je najžalije što su propusti u radu Osnovne škole "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, u kojoj se maltretiranje Alekse događalo, utvrđeni tek kada se u decembru prošle godine obratila tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.
"Tek nakon što smo se dva puta obratili predsedniku Vlade i ministru prosvete dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni svi naši navodi o zataškivanju slučaja i izbegavanju disciplinskih odgovornosti odgovornih u Aleksinoj školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškivale, kao i način vršenja zataškivanja", kazala je Aleksina majka.

Ona dodaje da je zajedno sa suprugom svih prethodnih godina napisala i uputila na desetine prijava i dopisa ministrima prosvete, prosvetnim inspekcijama u kojima je poimence i detaljno ukazivala na propuste.
"Uprkos svemu, u pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je 'pored svih utvrđenih činjenica i propusta zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi zastareo'", ogorčena je Dragana.
Ona navodi i da je šest meseci pre zastarevanja slučaja, krajem marta 2017. dobila obaveštenje iz Ministarstva prosvete da je prosvetna republička inspekcija odeljenja Niš uradila inspekciju po njihovom dopisu u kom je navedeno da je sve urađeno po zakonu.
Ona ističe da se u međuvremenu ispostavilo da je najveću ulogu u zataškivanju čitavog slučaja imao tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem koji su sa pojedincima iz prosvetne inspekcije i školske uprave uspeli da zataškaju pokretanje disciplinske odgovornosti u Aleksinoj školi.
O slučaju malog Alekse njegova majka pričala je i za TV Prva prošle godine, u emisiji "Život priča". Emisiju možete pogledati OVDE!

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.