Maestro sa deset godina

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maestro sa deset godina

David Horvat iz Ćuprije violinu je uzeo u ruke sa sedam godina. U međuvremenu je održao nekoliko uspelih koncerata u zemlji i inostranstvu, a danas je sa deset godina jedan od najmlađih stipendista poznate engleske muzičke škole za muzičke talente „Jehudi Menjuhin" u Londonu. Talentom i radom mladi Ćupričanin zavredeo je stipendiju ove škole, koja je na godišnjem nivou 36.000 funti. David je u Britaniju otišao početkom septembra i jedini je srpski stipendista ove prestižne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škole.

David je rođen u Holandiji, gde su mu živeli roditelji, takođe muzičari i profesori violine, a kao sedmogodišnjak sa majkom se preselio u Ćupriju, gde je započeo muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u klasi profesora Vladislava Bobića.

Kada su njegovi roditelji prošle godine u London poslali snimak jednog Davidovog koncerta, nisu ni sanjali da će ga engleska škola primiti otvorenih ruku.

„David je učestvovao na mnogim takmičenjima i ostvarivao sjajne rezultate, pa smo odlučili da snimak nastupa u Češkoj pošaljemo na adresu škole „Jehudi Menjuhin" u Londonu. Kao profesori violine znali smo da je David talentovan, ali nismo mogli sa sigurnošću da tvrdimo da će škola pokazati interesovanje. Prošlo je dva meseca, pa smo već i digli ruke. Međutim, stigao nam je odgovor gde je objašnjeno da oni imaju interesovanja za njega, ali i neprijatna informacija da školarina na ovoj renomiranoj muzičkoj školi košta 36.000 funti. Zahvalili smo se na pozivu, jer je to bio ogroman novac za nas", priča Davidova majka Danijela Jović.

Međutim, ubrzo posle toga, iz Londona su javili da će škola platiti kako bi tamošnji profesori Davida videli na delu.

Pre ponude iz Londona Danijela se obraćala našem Fondu za talente, ali bez uspeha.

„Nadala sam se da bar naša država može da nam pokrije troškove puta, ali nažalost, Srbija nije ni voljna ni spremna da ulaže u mlade talente", kaže Danijela.

David se u Londonu prvi put našao u novembru 2007. kada su profesori insistirali da ga roditelji ostave na nekoliko dana kako bi procenili njegovo ponašanje i kako svira kada nije kod kuće. Zaključak je bio da u školi „Jehudi Menjuhin" ima dece Davidovog nivoa, ali ne i njegovog talenta.

Početkom septembra David je i formalno postao đak i stipendista ove škole, a o navikavanju na život u Londonu mladi srpski talenat kaže:

„Dobro sam, mada mi nedostaje mama i moje društvo iz Ćuprije. Ovde imam časove kao i u Srbiji, matematika, engleski, dok časove violine imam četiri puta nedeljno. Dva puta nedeljno sviram kod profesorke Nataše Bojarski. Imam sjajnu violinu koju sam dobio na korišćenje!"

Ovaj desetogodišnji dečak odvojio se od drugara iz ulice, fudbala i klikera, ali napominje da mu ipak „nije mnogo teško, jer ima cilj".

Od kako je otišao u London, roditelji su mu dva puta bili u poseti.

„Ja sam odavno želeo da budem violinista, a dobro je što profesori u školi dozvoljavaju da manja deca kao što sam ja budu što češće sa porodicom. Jedne nedelje mi dođe mama, jedne tata i tako mi je lakše. Uskoro ću doći kući i onda ću moći da idem na spavanje kad ja hoću, a ne da mi ugase svetla u pola devet" - kaže, pomalo ljutito, David.

Pravila ove škole nalažu da deca Davidovog uzrasta mesec i po dana provedu u školi, a zatim idu kući kako bi bili sa porodicom mesec dana.

„Ja znam da je on na pravom mestu i zato se trudim da ga ne opterećujem time što mi jako nedostaje. Ovo je velika sreća za nas i jedini put da on napreduje i dobije dobro obrazovanje", dodaje Danijela.

Ako David bude dobar đak kao stipendista škole „Jehudi Menjuhin", moći će da se školuje u Londonu do 18. godine, a zatim ako želi, moći će da upiše fakultet. Za sada je ovaj ćuprijski mališan dete ogromnog talenta za kojeg su Englezi procenili da ga vredi podržati. I nije isključeno da u Londonu stasava veliki muzičar.

Deset prvih mesta

David Horvat je, poput Stefana Milenkovića, takođe pobedio na Kocijanovom takmičenju u Češkoj. „Svi me pitaju želim li da budem kao Stefan Milenković, ali ja želim da budem ja. Divim se Stefanu Milenkoviću, ali ja sam David Horvat", kaže ovaj desetogodišnjak. U njegovom portfoliju već je osam osvojenih prvih mesta sa raznih takmičenja u Srbiji, jedno na međunarodnom takmičenju, kao i druga nagrada u takmičenju mladih violinista u Hagu. Prošle godine gostovao je u švedskom gradu Trolheten, gde je publici predstavljen kao „čudo od deteta iz Srbije". Ove godine dobio je poziv da bude solista sa Brabanstkim orkestrom iz Ajndhovena kao najmlađi solista do sada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.