Na krovovima već 13 godina

Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na krovovima već 13 godina

Čišćenje dimnjaka čeličnim šipkama, četkama i kuglama, uz puno gareži i prljavštine, asocira na klasičan muški posao. Međutim, ukoliko na nekom od beogradskih krovova vidite ženu u crnom kombinezonu, kako uvlači sajlu u neki od dimnjaka, znajte da je to Jasmina Dinić, koja se odžačarskim poslom bavi već 13 godina.

Poslom odžačara, Jasmina Dinić počela je da se bavi sasvim slučajno, kad se prijavila na jedan od konkursa, ne znajući kako izgleda, niti koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je posao težak. Sada je jedina „čistačica dimnjaka" u Beogradu, a kako njene kolege pričaju, posao nekad obavi i bolje od muškaraca.

- Kad sam se zaposlila u „Dimničaru" i otišla na prvi teren sa majstor Živkom, tek sam tada videla koliko je posao težak. Bila sam potpuno garava, nokti oguljeni, a koža na rukama mi je potpuno ispucala. Jednom sam otišla na teren gde sam se provlačila iza kotlova, odakle smo izvukli 100 džakova gareži. Mislila sam da je to poslednji dan na tom radnom mestu. Ali, malo po malo sam se navikavala, iako su mi prve dve godine bile zaista teške - priča Jasmina Dinić, koja je pre posla u „Dimničaru" pet godina radila kao turistički vodič.

Beograđani vole kad im se na krov popne žena dimničar, pa je mnogi čašćavaju, ali ima i onih koji sumnjaju kako će obaviti posao.

- Dešavalo se da me vlasnica obližnje prodavnice svakodnevno zvala da joj svratim u radnju, jer je shvatila da joj to donosi sreću. Naravno nije uvek sve lepo. Dok me nisu upoznali, neki domaćini su se bunili što sam ja došla, ali su se nakon posla često izvinjavali, a neki su tražili da baš ja opet dođem - priča Jasmina.

Da bi očistila neke dimnjake, Jasmina mora da se popne na krovove najviših zgrada u Beogradu, a baš na jednoj takvoj imala je nezgodu, koja dokazuje da je dimničarski posao i veoma opasan.

- Kolega i ja smo dobili zadatak da očistimo dimnjak jedne zgrade u Ulici neznanog junaka. Kad smo se popeli na poslednji sprat, kolega je video da je krov izuzetno klizav i nezgodan za stajanje, pa mi je rekao da se ja ne penjem, već samo da mu dodajem alat. Možda je tada u meni proradio ženski inat, ali usprotivila sam se takvom rasporedu posla i odlučila da se ipak popnem do dimnjaka. Pošto je lim bio mastan i mokar, dok sam hodala po njemu morala sam stalno da se pridržavam rukama. U jednom trenutku sam se ispravila da bih namestila alat, ali sam izgubila ravnotežu i počela da klizam po krovu. Klizala sam nekoliko metara i u poslednjem trenutku sam se uhvatila za metalni držač od antene. Tako sam ostala nekoliko minuta, skamenjena, dok mi kolega nije pružio ruku i pomogao mi da siđem sa krova. To je bio najstrašniji trenutak u poslu - priseća se Jasmina, ali i dodaje da posle toga nikad nije pomišljala da prekine posao ili da se ne popenje na svaki krov.

Jasmina je završila srednju saobraćajnu školu i kako kaže, još tada se navikla da je okružena muškarcima, pa joj je sad ambijent u „Dimničaru" potpuno normalan.

Kao mala sam maštala o tome da budem stjuardesa. Proputovala sam mnogo sa ocem i to me je najviše privlačilo. Međutim, nisam učila jezike, pa je verovatno zbog toga moj san i propao. Sadašnji posao me potpuno ispunjava, ne mogu ja da sedim u kancelariji od devet do tri, obožavam kad mi je dan dinamičan i interesantan. Jednostavno, volim da radim sa ljudima i sklapam nova poznanstva - objašnjava Jasmina i ističe da je trenutno najteže njenoj porodici, jer mora da ustaje kad i ona, u pet sati ujutru.

Legenda o sreći

Uvreženo mišljenje da dimničari donose sreću možda je našlo podlogu u jednoj priči koja datira iz Srednjeg veka. Naime, engleska grofica spremala je bal u svom velelepnom dvorcu, a kamin koji se u njemu nalazio trebalo je pripaliti pre dolaska gostiju. Kad je to uradio jedan od sluga, dim je počeo da kulja na sve strane, puneći kuću. Svi prisutni su se uspaničili, a najpribraniji su kočijama otišli po pomoć. Dimničari su ubrzo stigli i sve je bilo sređeno pre početka bala, a grofičin uzdah: „Ah, moje sreće!" ostao je zampamćen.

Besplatno za korisnike „Info stana"

Građanima koji plaćaju „Info stan", usluge „Dimničara" su besplatne. Za ostatak Beograđana čišćenje dimnjaka košta 240 dinara po metru, a sam dolazak odžačara naplaćuje se 600 dinara. Čišćenje kotla u proseku košta oko 2.000 dinara. „Dimničar" vrši i sanaciju dimnjaka, a cena ove usluge zavisi od toga koliko je dimnjak oštećen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.