Bler formira timove Vučiću

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler formira timove Vučiću

Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Troškovi tih usluga biće plaćeni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je za list "Danas" u Nemanjinoj 11.

Vlada Srbije otkupila je, naime, od organizacije „Tony Blair Associates“ model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U kabinetu premijera se, prema saznanjima lista "Danas", planira formiranje pet podgrupa „delivery unit“ - za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu.

Timovi su iznutra podeljeni po konkretnim projektima. Predstavnici Blerove organizacije biće zaduženi da nadziru formiranje timova u kabinetu premijera Vučića i kontrolišu njihov rad, dok predstavnici Vlade Srbije rade na odabiru ljudi koji će biti angažovani na tim poslovima.

"Toni Bler je jesenas bio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni, imajući u vidu da premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe. Od kada je Siniša Mali preuzeo da vodi grad Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste", ističu za naš list u Nemanjinoj 11.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije, koje je održao krajem januara, upravo je jedan od delova tog projekta. Predavanje je, kako nam je rečeno, plaćeno iz fondova EU i UAE i samo je jedno u nizu predavanja koja se održavaju za zaposlene u državnoj upravi svakog meseca.

Kada je Toni Bler polovinom prošle godine bio u poseti premijeru Vučiću u Beogradu, iz kabineta predsednika vlade oštro je demantovano pisanje medija da će bivši britanski premijer biti njegov plaćeni savetnik.

Tada je rečeno za "Danas" da je Bler došao u nezvaničnu posetu Vučiću i da su razgovarali o evropskim integracijama i o "formiranju premijerovog kabineta".

Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao organizaciju koja je se bavi konsultantskim uslugama „Tony Blair Associates“ . Toni Bler je trenutno konsultant u Kazahstanu njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, prima osam miliona funti godišnje.

Bler od 2013. godine sarađuje i sa Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Njegov tim koji konsultuje albansku vladu smešten je i radi u Tirani. Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i do pola miliona dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Blair formira stručne timove Vučiću

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2015

BEOGRAD - Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću Tonyja Blaira za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.