Bler: Svet je napustio Gazu

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler: Svet je napustio Gazu

Tel Aviv, Gaza -- Međunarodni bliskoistočni izaslanik Toni Bler izjavio je, tokom posete Pojasu Gaze, da je svet napustio tu palestinsku teritoriju.

On navodi kako je potreban novi pristup kako bi se ona oporavila posle letošnjeg rata.

Bler, bivši britanski premijer, je posetio palestinske porodice koje još uvek žive u školama Ujedinjenih nacija, gde su se sklonile tokom rata. Napori na obnovi su spori od sukoba Izraelom koji je trajao 50 dana i Bler je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neke zemlje donatori nisu ispunile svoja obećanja o finansiranju.

On je takođe označio stagnaciju u rekonstrukciji "zločinom", osudivši međunarodnu zajednicu, ali i Izrael i Palestince. Rekao je da je trenutno stanje u Gazi rezultat "onih od nas u međunarodnoj zajednici koji su tokom godina davali obećanja", koja nisu ispunjena," onih koji su ponudili da rukovode ali to nisu obezbedili i izraelske i palestinske politike koja nije donela mir i stabilnost Gazi".

"Gazu ne bi trebalo odvajati od ostatka sveta, ni od ostalog dela palestinskih teritorija", rekao je Bler, misleći na Zapadnu obalu i pozvao islamistički Hamas, koji kontroliše Gazu, da objasni da li je deo " šireg islamističkog pokreta" u regionu ili bi prihvatio dugotrajni mir s Izraelom. On je pozvao i na "radikalnu izmenu u pristupu Izraela kako bi se ukinule trgovinske restrikcije prema Gazi i ona mogla istinski otvoriti ka spoljnjem svetu kako bi narod Gaze imao slobodu kretanja robe i usluga, što je potrebno Gazi i njenoj ekonomiji".

Bler je pozvao i susedni Egipat da omogući kretanje u i iz Gaze i da vodi pregovore o budućnosti te teritorije.

"Ako dozvolimo da Gaza ostane kao što jeste činimo fundamentalnu grešku", reko je on, kako je preneo Asošijeted pres.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bler: Svet je napustio Gazu

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2015

Međunarodni bliskoistočni izaslanik Toni Bler izjavio je, tokom posete Pojasu Gaze, da je svet napustio tu palestinsku teritoriju...On navodi kako je potreban novi pristup kako bi se ona oporavila posle letošnjeg rata...Bler, bivši britanski premijer, je posetio palestinske porodice koje još uvek...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.