Blagodeti Banje Koviljače

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagodeti Banje Koviljače

Banja Koviljača je jedna od retkih u Srbiji koja koristi gotovo sve svoje kapacitete i koju godišnje poseti oko 15.000 ljudi. Zaposleni u banji brinu o prevenciji i rehabilitaciji, pomažu deci i odraslima u lečenju postraumatskih stanja, neuroloških i reumatskih oboljenja.

U Srbiji postoji tri stotine prirodnih izvora, 40 banja i 25 rehabilitacionih centara. Ipak, ne možemo da se pohvalimo da ih u potpunosti koristimo i da ulažemo u njih. Jedna od retkih banja, koju godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poseti oko 15 hiljada ljudi i koja koristi sve svoje kapacitete, je Banja Koviljača.

Zaposleni u banji brinu se o prevenciji i o rehabilitaciji. Pomažu bebama, deci, odraslima, u lečenju postraumatskih stanja, neuroloških i reumatskih oboljenja i mnogih drugih bolesti.

"Maksimalna popunjenost je tokom cele godine. Dolaze pacijenti sa svih strana, i iz inostranstva i sa naših teritorija. Cene variraju od 2.350 dinara, do 6.500. To podrazumeva pregled lekara", rekla je zamenik načelnika Specijalne bolnice Ljiljana Ercegović.

Sunčica Mrkajić, čiji sin je zbog povrede mozga dugo bio u komi, kaže da je hvali osoblje koje radi u Banji: "Terapeuti su pravi profesionalci. Da nismo zadovoljni, ne bi bili ovde, a inače smo obišli sve banje u Srbiji, i ovde najčešće dolazimo".

Od kada je pre pet godina imao moždani udar, u Banju, dva puta godišnje dolazi i Branislav Blagojević iz Lazarevca.

"Banja mi je mnogo pomogla. Vrlo sam zadovoljan sa uslugom, terapeutima, kelnerima, doktorima... svima!", kaže Blagojević.

Banja ima najsavremenuju dijagnostiku. Stalno se ulaže u usavršavanje stručnjaka. U terapiji i lečenju koriste sumporovitu vodu i peloid, odnosno lekovito blato.

"Mi smo jedna mala fabrika, zato što se u toku letnjih meseci dnevno napravi oko 800 pakovanja peloida. Njihov pozitivan učinak kako na mišiće, zbono-skeletni sistem, na cirkulaciju je daleko poznat, i plus izaziva relaksaciju i opuštanje", kaže specijalista fizikalne medicine Snežana Vasić.

Kao odgovor na savremen način života, u istorijskom zdanju - kupatilu Kralja Petra, napravljen je velnes centar. Osobe koje koriste velnes program su pod nadzorom lekara.

Pored Specijalne bolnice, koja ima 416 postelja, u Banji radi i hotel "Podrinje" sa 240 i odmaralište "Gučevo" sa 216 postelja. U privatnom smeštaju, krevet po danu košta od 400 do 1.800 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.