Blago renesanse u Novom Sadu

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago renesanse u Novom Sadu

Pod budnim okom stručnjaka u Galeriji Matice srpske i juče su postavljane renesansne umetnine koje će od večeras (19.00) biti predstavljene javnosti na izložbi „Humanizam i renesansa u Apeninima, paralele“. Izložba će trajati do 19. juna.

Iako nisu u pitanju najreprezentativniji radovi renesanse, svakako da se radi delima velike umetničke vrednosti. Tu je pre svega dvostrana slika za koju se pretpostavlja da je uradio Rafaelo, oslikane majolike i drveni mobilijar i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slike pristigle iz grada Gubija, iz oblasti gde se začela ideja renesanse i gde su ponikla najznačajnija imena renesanse. Najzanimljiviji su intarzirano postolje za čitanje (nalonj) iz Crkve Svetog Domenika iz 1490, jedan od retkih sačuvanih predmeta iz tog perioda koji je samo tri puta do sada napuštao Italiju, te slika „Hrist sa krstom, svetim Ubaldom i svetim Franjom“, za koju se veruje da je naslikao Rafaelo.

- To je dvostrano oslikano platno, tačnije procesijska zastava. Nakon početka konzervatorskih radova pre 10 godina otkriven je deo dekoracije na ogrtaču svetog Ubalda sa monogramom koji jako podseća na potpis Rafaela koji je tada mogao imati 17 godina - kaže Daniela Korolia Crkvenjakov, konzervator Galerije Matice srpske.

Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, kaže da je troškove transporta i osiguranja izložbe „Humanizam i renesansa u Apeninima. Paralele“ pokrio partner iz Italije.

- Da nije bilo poverenja Ministarstva kulture Italije u naše mogućnosti, kao i podrške našeg ministarstva i resornog pokrajinskog sekretarijata, bilo bi teško organizovati izložbu. Visoke cene osiguranja i transprota, kao i nepoverenje u naše institucije, osnovna su prepreka što se kod nas ne organizuju izložbe značajnih svetskih umetnika - objašnjava Palkovljevićeva.

Najznačajnije izložbe

„Leonarodno da Vinči - kodeksi i njegovi izumi”, pod okriljem Niš Art fondacije, bila je u Nišu, Zrenjaninu i Beogradu 2008. Grafike Salvadora Dalija na izložbi „Božanstveni svetovi”, u Muzeju 25. maj, 2010. Izložba retke keramike Pabla Pikasa pod nazivom „Na Azurnoj obali” održana je 2012. u zgradi „Beko“. I još u toku izložba „Razotkrivanje tela” na Sajmu u Beogradu

Najveći nas zaobilaze

Više je razloga što najposećenije svetske izložbe ne možemo da vidimo kod nas. Svakako najvažniji razlog je što su nam najznačajniji muzeji zatvoreni. Drugi je nepostojanje intenzivne saradnje s drugim kulturnim ustanovama sličnog kapaciteta i, kao uslov svega, što osiguranje remek-dela basnoslovno košta te ih je bez pomoći banaka, kao sponzora najvećeg finansijskog kapaciteta, nemoguće realizovati.

Iza svih grandioznih izložbi u svetu, a takve su trenutno „Šagal između rata i mira“ u Gran Paleu (Pariz), „Đoto“ u Luvru (Pariz), „Roj Lihtenštajn“ u Tejt modern (London), „Barok od 1600…“ u dvorcu Belvedere (Beč) i u susedstvu remek-dela iz Muzeja „Pikaso“ (Pariz) u Klovićevim dvorima (Zagreb), stoje ili banke sa svojim kapitalom, jer ni u tim zemljama država ne može da organizuje zahtevne postavke bez njih, ili pak velike korporacije. Primera radi, osigurana suma za Pikasovu izložbu u Zagrebu je 670 miliona evra. Sama izložba koštala je oko devet miliona kuna, a uz sponzore i osiguranje, izložbu su finansijski pomogli Ministarstvo kulture s 250.000 evra, a isto toliko Grad Zagreb.

(M. Marjanović)

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.