Blagi pad broja obolelih, četiri nove žrtve na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2020, 09:08

Blagi pad broja obolelih, četiri nove žrtve na Kosovu

Još četiri osobe preminule su od posledica zaraze koronavirusom u srpskim sredinama na severu Kosova, a registrovana su 23 novoobolela, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Preminuli su iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, a na srpskom području južno od reke Ibar zabeleženo je 11 novih slučajeva zaraze.

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata izlečeno je pet pacijenata - jedan iz Kosovske Mitrovice tri iz Leposavića i jedan iz Štrpca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Epidemiolog Aleksandar Antonijević kazao je da se 444 pacijenta nalaze u kućnoj izolaciji, da se 82 leče u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, jedan u KBC Srbije u Beogradu, po dva pacijenta u KBC "Dragiša Mišović", u KC Kragujevac i u KC Niš.

Od početka pandemije ukupno je testirano 3.705 lica, od čega je kod 848 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Ukupan broj aktivnih slučajeva je 533.

U srpskim sredinama na Kosovu do danas su preminule 34 osobe.

Posle skoro mesec dana, broj pacijenata u Nišu manji od 300

Posle bezmalo mesec dana broj pacijenata u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu, opao je ispod 300, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Juče je u kovid bolnicama bilo 279 pacijenata, a prekjuče 288.

Pre toga je manje od 300 pacijenata u četiri kovid bolnice bilo 11. jula i to 291.

Na žalost, i juče i prekjuče su bitku sa koronavirusom izgubila po dva pacijenta sa potvrđenim koronavirusom.

U veoma teškom stanju, na respiratoru je 11 pacijenata.

Prema podacima niškog Doma zdravlja u dve kovid ambulante te zdravstvene ustanove juče je pregledano 268 pacijenata, a za 75 njih bio je to prvi pregled zbog respiratornih tegoba, povišene temperature i sumnje na infekciju koronavirusom.

Testirana su 42 lica, a PSR test bio je pozitivan za tri.

Podaci MUP-a Srbije objavljeni na sajtu republičke Vlade pokazuju da se u Nišu trenutno u samoizolaciji zbog oboljevanja od koronavirusa ili kontakta sa obolelim nalazi 371 lice.

Institut za javno zdravlje u Nišu ni dalje, kao ni od samog početka izbijanja epidemije virusa kovid-19 u našoj zemlji, ne objavljuje broj novozaraženih građana Niša, kao ni ukupan broj onih kod kojih je virus laboratorijski potvrđen.

Blagi pad broja obolelih u Pirotskom okrugu

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još pet osoba iz Pirotskog okruga, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, a ti rezultati ukazuju na blagi pad broja obolelih.

Kako se navodi, od 35 testiranih regisitrovana je korona kod četiri osobe iz Pirota i jedne iz Bele Palanke.

Svi kod kojih je potvrđen virus su, u zavisnosti od težine kliničke slike, u kućnoj izolaciji ili na bolničkom lečenju a i članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Trenutno je u izolaciji 73 osoba a na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot su četiri osobe pod sumnjom na kovid infekciju.

Evidentan je blagi pad broja obolelih od virusa korona u okrugu u poslednjih nedelju dana što je, ističu iz Zavoda, rezultat primene mera prevencije.

"Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje. Vidljivi su i rezultati mera i proglašenja vanredne situacije u Beloj Palanci", navodi se u saopštenju.

Nadležni podsećaju da je i dalje neophodno odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje svih preventivnih mera.

Od početka pandemije koronavirus je laboratorijski potvrđen kod 344 osobe u Pirotskom okrugu. Od posledica infekcije od početka epidemije preminule su 23 osobe iz okruga.

U Areni na lečenju 32 pacijenta

Kardiolog doktor Predrag Bogdanović iz privremene bolnice Štark Arena rekao je da je trenutna situacija u toj bolnici stabilna i da se na lečenju nalaze 32 pacijenta. "Svi pacijenti su dobrog zdravstvenog stanja, stabilni, primaju odgovarajuću tetapiju", rekao je Bogdanović. 

Smanjuje se broj kovid pacijenata u užičkoj bolnici

U užičkoj bolnici smešteno je 165 pacijenata s dijagnozom ili sumnjom na kovid 19, 17 je na intenzivnoj nezi i 2 na respiratorima.

U novoj kovid bolnici ih je 36 a u "Čigoti" 15. Od početka sedmice smanjuje se broj hospitalizovanih.

U Prokuplju i dalje opada broj inficiranih 

Broj inficiranih koronavirusom u Prokuplju opada, pa je trenutno na Infektivnom odeljenju bolnice "Dr Aleksa Savić" hospitalizovano 17 pacijenata pozitivnih na taj virus, što je šest manje nago prthodnog dana, rekli su Beti u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na tom odeljenju smešteno je ukupno 36 pacijenata sa težom upalom pluća, a zbog problema sa disanjem na kiseonik je priključeno njih šest.

"Kako je virus kovid 19 i dalje prisutan na teritoriji Topličkog okruga, u bolnici su na snazi stroge mere zaštite od prenošenja infekcije i zaražavanja zdravstvenih radnika, jer je od vitalnog značaja da se obezbedi dovoljan broj lekara koji se angažuju na lečenju pacijenata", kažu u bolnici.

Takođe su apelovali na građane da nose maske i poštuju fizičku distancu, jer je to jedini način da se pandemija zaustavi.

Vranje - 36 zaraženih u bolnici, pijace počinju sa radom 

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju je 100 pacijenata, od čega je pozitivnih 36, saopštava Gradski štab za vanredne situacije.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 115. Na kućno lečenje otpušteno je 16 pacijenata, a jedan pacijent prebačen je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 140 pregleda, od čega prvih pregleda 26, a kontrolnih 114. Uzorkovana je krv 72 osobe i sačinjeno 99 RTG snimaka pluća. U ATD ambulanti urađena su 43 brza testa i 47 pi-si-ar testova.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja i blagi pad novozaraženih, Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku o ponovnom otvaranju zelenih pijaca, koje će ovog vikenda početi sa radom.

Odluka podrazumeva obavezno poštovanje svih preventivnih mera zaštite, što konkretno znači da će i prodavci i kupci biti u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice. Poštovanje ovih mera kontrolisaće zaposleni u "Komradu", Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.