Blage ili nikakve kazne za korišćenje i prodaju bubica

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blage ili nikakve kazne za korišćenje i prodaju "bubica"

Bez muke i bez nauke - prodaja uređaja za varanje na ispitima po našem zakonu nije kažnjiva.

"Ovako ćete preći jednu od studentskih prepreka na najlakši način. Najvažnije od svega, položite ispit bez problema." Ovako zvuči poziv studentima sa jedne internet-stranice da kupe, ili iznajme "bubicu". Reč je o samo jednom od sajtova koji studentima nude prečicu do prelazne ocene u indeksu. Bez muke i bez nauke. Ispit je, sudeći po ovim trgovcima, samo prepreka, a znanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za buduće zanimanje - nebitno. I ne samo za njih, već i po slovu našeg zakona, koje ovakvu vrstu ponude ne tretira kao krivično delo.

Oglasi sa ponudama i kontakt-telefonom da se iznajmljuju i prodaju "bubice" izlepljeni su širom grada. "Zovu" sa autobuskih stajališta, korpa za smeće, klupa, bandera... Studenti mogu za 1.000 dinara da dođu do bubice, malene slušalice koja se stavlja u uvo, dok neko sa mobilnog telefona, sedeći u svojoj sobi, diktira odgovore na pitanja. Otvorenost trgovine je do te mere čudna i napadna, da neće iznenaditi i ako se uskoro "trgovački putnici" pojave i u samim zgradama fakulteta.

Iz Trećeg beogradskog tužilaštva kažu da samo polaganje ispita sa "bubicom" nije krivično delo, pa tako ni prodaja ovih uređaja. Zato bez skrivanja, ali i bez stida, prodavci "oružja za sigurno polaganje ispita", imaju svoje lepo upakovane internet-stranice. Tu su fotografije opreme za varanje, opis kako rade, odgovori na najčešća pitanja i dileme studenata.

"Nemate razloga za brigu, jednostavno je za korišćenje, može lepo da se kamuflira i bude neprimetno", rekao je Nikola, jedan od ponuđača "bubica", u telefonskom razgovoru, misleći da priča sa još jednim studentom koji samo želi da "prebrodi prepreku". "A bezbedno je i sa strane zakona, jer ovo što mi radimo, kao i vaše polaganje ispita sa bubicom, nije regulisano zakonom."

Kako ovaj trgovac kaže, predajnik se stavlja na rame sa iste strane gde i slušalica u uvo. U ponudu nije uračunat i onaj ko diktira odgovore, pa za to student mora sam da se snađe. Za pretnje da se na fakultetima postavljaju sistemi za ometanje, pronašli su rešenje. "Ako znate da na vašem fakultetu radi ometanje, nudimo i varijantu sa voki-tokijem", kaže sagovornik "Novosti". "Tada umesto za 1.000-1.500 dinara za jednodnevno iznajmljivanje bubice, plaćate 2.000 dinara za varijantu sa voki-tokijem. Ako hoćete da kupite "bubicu", cene su od 20 do 300 evra, mada preporučujemo odličan model od 90 evra. Dovoljno je da se javite dan pred ispit i sve će biti završeno."

Fakulteti, uprkos tome što ovakvo polaganje ispita ili prodaja i kupovina bubica nisu zakonom kažnjivi, vode borbu sa ovim varanjem na svoje načine. Sistem ometanja nije zaživeo, ali je pojačana opreznost i na ispitima boravi veći broj asistenata koji proveravaju svakog ko se učini sumnjivim.

"Studenti koji pomisle da varaju na ispitu "bubicama", treba da znaju da su svi fakulteti veoma oprezni, a da su sankcije veoma stroge kada se student uhvati u prevari" kaže Branko Kovačević, profesor Elektrotehničkog fakulteta i nekadašnji rektor Univerizteta u Beogradu. "Kada se student "uhvati" sa "bubicama", ide na disciplinsku komisiju i najčešće mu bude zabranjeno da izlazi na ispit 15 nedelja, ili čak cele godine. Zasad su kazne ovakve, ali se razmatra i kazna zabrane studiranja."

"Prosečno po dva studenta na ispitu koriste "bubice"", kaže profesor Branko Kovačević. "Veći je problem što je danas potpuno poremećen sistem vrednosti. Način na koji se takvi uređaji prodaju pokazuje da je jedini cilj snaći se, a da cilj opravdava sredstvo. Za budući posao i struku, međutim, neće biti važna ocena u indeksu, već znanje."

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.