Bjork optužila Fon Trira za seksualno uznemiravanje, Danac uzvraća: Nije bilo tako

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bjork optužila Fon Trira za seksualno uznemiravanje, Danac uzvraća: "Nije bilo tako"

Islandska muzičarka Bjork je prozvala danskog reditelja Larsa fon Trira da ju je seksualno uznemiravao. Reditelj uzvraća: "Nije bilo tako".

Bjork je na svom Fejsbku profilu nagovestila da ju je, tokom snimanja filma "Ples u tami" reditelj uznemiravao i da je, nadahnuta drugim ženama koje su progovorile o svojim lošim iskustvima sa porudcentom Harvijem Vajnstinom, odlučla da progovori.

"Postala sam svesna da je to univerzalna stvar: da reditelj može da maltretira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dodiruje glumice kako hoće, da institucija filma to dozvoljava", napisala je Bjork. Ona nije imenovala reditelja o kome govori, ali pošto je "Ples u tami" jedini film koji je snimila i pošto je navela da je reč o danskom reditelju, nije bilo teško sklopiti kockice.

Bjork je istakla da je reditelj imao osoblje od desetak ljudi koji su omogućavali i ohrabrivali takvo njegovo ponašanje.

"Kada sam ga više puta odbila, on se nadurio i kaznio me, okarakterisao me je kao tešku za saradnju", dodala je Bjork. Ona je u Kanu 2000. dobila nagradu za najbolju glumicu, ali nakon toga nije više glumila.

Muzičarka je rekla da je lako prešla preko svega i u godinama koje su došle oporavila se od toga jer nije imala ambicija u glumačkom svetu, ali da "brine" za one glumice koje se nisu oporavile.

Lars fon Trir je oštro demantovao navode muzičarke. Njegov asistent je za "Rolling Stone" rekao da Danac negira optužbe ali da neće dalje komentarsiati.

- To nije bio slučaj, ali činjenica je da nismo bili prijatelji – izjavio je Fon Trir za danski dnevni list "Jyllands-Posten".

I njegov dugogodišnji producent Peter Albek Jensen rekao je za isti dnevnik da su Fon Trir i on bili žrtve.

- Koliko se ja sećam, mi smo bili žrtve... Ta žena je moćnija od mene, Larsa i cele naše kompanije. Ona je sve diktirala i ugrozila je snimanje filma od 16 miliona dolara, koje zamalo da bude prekinuto – rekao je Jensen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.