Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši saradnik „Vikiliksa” pokreće novi sajt „Openliks"

Danijel Domšejt-Berg, bivši saradnik osnivača „Vikiliksa” Džulijana Asanža, najavio je da će u ponedeljak pokrenuti novi sajt pod nazivom „Openliks” koji će objavljivati osetljive materijale interesantne za javnost.

U dokumentarnoj emisiji švedske televizije SVT, koja će biti emitovana u nedelju, a u koju je američka novinska agencija Asošiejted pres imala uvid, bivši portparol Vikiliksa Domšejt-Berg izjavio je da će novi sajt biti svojevrsno utočište za anonimne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvore.

„'Openliks' je tehnološki projekat koji ima za cilj da bude provajder za 'treću stranu' koja želi da prihvati materijal iz anonimnih izvora”, izjavio je Domšej-Berg, koji upravo piše knjigu o vremenu koje je proveo u „Vikiliksu”.

Reporter TV SVT Jesper Jiur izjavio je da će „Openliks” biti pokrenut iz baze u Nemačkoj kao deo, za sada nepoznate, fondacije, kojim će upravljati bord direktora.

Do pokretanja „Openliksa” dolazi u trenutku kada se podigla velika prašina oko američkih tajnih depeša koje je „Vikiliks” nedavno objavio i u trenutku kada Asanž u britanskom zatvoru čeka da bude isporučen Švedskoj zbog optužbi da je seksulano zlostavljao dve Šveđanke, naveo je AP.

Domšejt-Berg, koji je u „Vikiliksu” radio pod pseudonimom Danijel Šmit, rekao je da je napustio „Vikiliks” zbog nedostatka transparentnosti tokom donošenja odluka.

Prema njegovim rečima, najveći problem u „Vikiliksu” je nastao kada je trebalo objaviti velika dokumenta o američkom ratu u Iraku i Avganistanu kada je korišćen preveliki broj izvora.

„Mislim da je najpametnije bilo ići polako, korak po korak i tako razvijati projekat. To se nije dogodilo”, rekao je Domšejt-Berg.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.