Bivši predsednik: Predaću se...

Izvor: B92, 07.Apr.2018, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši predsednik: Predaću se...

Bivši predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva rekao je da će se predati pošto mu je sud naložio da počne sa izdržavanjem 12-godišnje kazne zbog korupcije.

Lula da Silva je to najavio u obraćanju pristalicama na bini ispred zgrade metalurškog sindikata u mestu Sao Bernardo do Kampo, predgrađu Sao Paola, gde se sklonio kod pristalica, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Njemu se na bini pridružila smenjena predsednica Dilma Rusef, što je izazvalo oduševljenje među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više stotina okupljenih pristalica.

Sudija Serđo Moro koji je prošle godine osudio Lulu za korupciju, u četvrtak je naložio hapšenje bivšeg predsednika kako bi počeo da izdržava kaznu od 12 godina i mesec dana zatvora.

Lula da Silva negira krivicu i navodi da je izložen političkom progonu kako ne bi mogao da učestvuje na predsedničkim izborima u oktobru.

Bio je predsednik Brazila od 2003. do 2011. godine, a u julu 2017. osuđen je zbog korupcije i pranja novca, u okviru najveće istrage o korupciji u istoriji Brazila, posle koje su u zatvoru završili i viđeniji političari i poslovni ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.