Bivši predsednik Kirgistana uhapšen posle sukoba policije i njegovih pristalica (VIDEO)

Izvor: Beta, 08.Avg.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši predsednik Kirgistana uhapšen posle sukoba policije i njegovih pristalica (VIDEO)

Kirgistanska policija je danas uhapsila bivšeg predsednika te zemlje Almazbeka Atambajeva posle sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je u prethodnom pokušaju njegovog hapšenja poginuo policajac i gotovo 80 ljudi povredjeno.Nasilje je povećalo rizik od novih previranja u bivšoj sovjetskoj republici u kojoj se nalazi vazduhoplovna baza ruske vojske.Rusija, blizak saveznik Kirgistana, pozvala je na uzdržanost.Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin upozorio je da su tenzije dostigle "opasne razmere", a portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je dve strane da pokažu "odgovornost i zdrav razum".Atambajev je prošlog meseca putovao u Rusiju gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u pokušaju dobije podršku, ali je ruski lider kasnije rekao da je Moskva posvećena saradnji sa Ženbekovim.Atambajev, predsednik od 2011. do 2017. godine, optužio je aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenika Soronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku.On je pozvao pristalice da se danas okupe u glavnom gradu Biškeku i zatraže ostavku Ženbekova.Prvi pokušaj policije da uhapsi Atambajeva u njegovoj rezidenciji izvan Biškeka nije bio uspešan sinoć pošto su ga pristalice branile, sukobljavajući se s policijom. Jedan policajac umro je u bolnici od povreda dobijenih u tim sukobima, u kojima je ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslije obračuna, uhapšen bivši predsjednik Kirgistana

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2019

Kirgistanska policija je uhapsila bivšeg predsjednika te zemlje Almazbeka Atambajeva poslije sukoba sa njegovim pristalicama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.