Bivši policajac sa akademicima

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2017, 05:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši policajac sa akademicima

Da su Srbi veoma pametan narod potvrdili su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković i mnogi drugi bez čijih naučnih radova i izuma svet ne bi izgledao ni izdaleka onako kako izgleda danas.

Istina, Čačaninu Momiru Glišiću (66), penzionisanom policijskom inspektoru, ne pada na pamet da se poredi sa našim svetskim velikanima čiji su izumi i naučni radovi promenili svet, ali činjenica je da je posle penzionisanja život posvetio konstruisanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << veoma korisnih mašina od kojih s ponosom ističe mašinu za skupljanje poljoprivrednih proizvoda i uređaj za podvodno šišanje trave i trske sa dna veštačkih jezera.

- Mada sam posao policijskog inspektora obavljao pošteno i profesionalno, iskreno, jedva sam čekao da odem u penziju i da se posvetim poslu pravljenja mašina o kojim sam maštao celog života. Dete sam sa sela, u mladosti sam zajedno sa ocem radio na sakupljanju voća u rodnom selu Ostra i još tada mi se rodila ideja da napravim mašinu za sakupljanje voća kojom se i te kako olakšavaju ovi teški poslovi. I tako, malo-pomalo, za tri godine rada od materijala koji sam imao i delova koje sam sam napravio nastala je mašina koju sam nazvao ubirač plodova voća. Mašina se sastoji od valjaka i četki koje rotiraju, sakupljaju plodove koje pokretna traka ubacuje u traktorsku prikolicu. Mašinu opslužuju dva izvršioca i ona za jedan dan može da pokupi voće

(šljive, jabuke, kruške, lešnike, orahe) s površine od jednog hektara, odnosno, zamenjuje rad više od 20 radnika - kaže Momir i dodaje:

- Ubirač plodova voća sam patentirao 2010. godine u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, zbog nje sam dobio status redovnog člana Srpske akademije inovacionih nauka, a u međuvremenu sam je osavremenio tako da će uskoro biti samohodna jer je za sadašnju potreban traktor. Ubirač plodova je dobio najviše ocene na brojnim sajmovima i nadam se da će uskoro biti zaiteresovanih za njenu serijsku proizvodnju.

- Moja vrata su svima otvorena i nadam se da će se naći neko ko će biti zainteresovan za mašinu koja olako rešava probleme sa podvonim rastinjem u veštačkim jezerima i u Srbiji i u svetu - kaže za "Vesti", penzioner, izumitelj iz Ostre, Momir Glišić koji u svojoj maloj improvizovanoj seoskoj radionici smišlja nove mašine.

Život penzionera i izumitelja Momira Glišića sveo se na stalno razmišljanje o novim mašinama i uređajima među kojima, s ponosom, govori o svojim nacrtima za uređaj za podvodno šišanje trave i trske u veštačkim jezerima koja bi bila vrlo efikasna i veoma jeftina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.